Hava Kent konut yatırımında atağa kalktı

Yazıyı paylaş:

İstanbul Havalimanı’nın devreye alınmasının ardından oluşan konut ihtiyacının karşılanması için 2017 yılında kurulan ve 144 konutluk Taşoluk-1 projesini tamamlayarak hak sahiplerine temsil eden Hava Kent Yapı Kooperatifi, yeni yatırımları devreye almak için çalışmalarını hızlandırdı.

Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, “Taşoluk-2 ve Tuzla Aydınlı projelerimizde çalışmalar devam ediyor. Sancaktepe/Samandıra bölgesi için de yeni bir proje geliştiriyoruz. Arnavutköy’de yeni proje için çalışmalarımız başladı. Çok büyük talep alıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz de Hava Kent’i farklı illere taşımak.” dedi.

Son dönemlerde artan konut ihtiyacı ve ekonomik gelişmelerle birlikte konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşandı. Artan talebin karşılanması için kamu ve özel sektör, yeni projelerin devreye alınması noktasında çalışmalar başlattı. 2017 yılında Atatürk Havalimanı’nın, İstanbul Havalimanı’na taşınması vesilesi ile kurulan 144 konutluk Taşoluk-1 projesini tamamlayan, Taşoluk-2 ve Tuzla Aydınlı projeleri devam eden Hava Kent Yapı Kooperatifi de Sancaktepe/Samandıra ve Arnavutköy’de yeni proje geliştirmek için çalışmalara başladı.

 

“Farklı illere taşımayı hedefliyoruz”

Hem konut piyasasındaki gelişmeleri hem de kooperatiflere olan ilginin artması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, “Hava Kent olarak Sancaktepe/Samandıra bölgesinde yeni bir proje geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra, yine Arnavutköy’de Haraççı mahallesinde 150 konutluk bir projeye başlayacağız. Gelen talepler neticesinde Hava Kent’i farklı illere de taşımak istiyoruz. İzmir, Muğla ve Ankara gibi şehirlerde arazi geliştirme aşamalarındayız ve yine butik bir villa projesi geliştirerek ortaklarımıza sunmaya hazırlanıyoruz.” diye konuştu.

Yüzde 400’ün üzerinde getiri

Tamamladıkları 144 konutluk Taşoluk-1 projelerinin çok büyük ilgi gördüğünün altını çizen Çavuş, “Üretimin 3 katı talep aldık diyebiliriz. Üretim kalitesi ve çağdaş mimarisinin yanı sıra, daire sahibi olan kooperatif ortakları Türk Lirası bazında yüzde 400, dolar bazında ise yüzde 120’nin üzerinde bir getiri elde ettiler. Yine, yeni başladığımız Taşoluk-2 ve Tuzla Aydınlı projelerimize büyük talep var. Taşoluk-2 projemizde kontenjanlar doldu bile. İlk projemiz İstanbul Havalimanı’na 5 kilometre mesafede inşa edildi. 144 konutluk projede tüm tapular hak sahiplerine teslim edildi. Taşoluk-2 etabı da İstanbul Havalimanı’na 5 kilometre mesafede konumlanıyor. Tuzla Aydınlı projemiz de Sabiha Gökçen Havalimanı’na 5 kilometre mesafede bulunuyor. İnşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Önümüzdeki 18-20 ay içerisinde teslimlerini yapmayı planlıyoruz. Hem bitirdiğimiz projelerin kalitesini ve teslim sürelerinin kısalığını görenler hem de pandemi sonrası yaşanan enflasyon ve emtia artışından kaynaklı konuta erişebilme problemini, yatırımcı ve ev sahibi olmak isteyenler bizimle birlikte aşıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

‘Markalı’ sosyal konut

Hava Kent’in projelerinin diğer kooperatiflere göre olan farklılıklarına dikkat çeken Erkut Çavuş, şunları söyledi: “En önemli farklılığımız ortaklık yapımız. Kooperatifimizin ortaklarının büyük çoğunluğu hava yolu çalışanlarıdır. Yüksek standartlara alışkın, dünyayı ve yenilikleri yakından gören insanlar oldukları için bizler de konutları üretirken buna özen gösteriyoruz. Bu sayede, sosyal konutu, markalı konut statüsünde üretiyoruz. Hava Kent olarak kooperatifçilik ve sosyal konut anlayışını da değiştirdik. Türkiye’de oluşan kooperatif ve sosyal konut algısının dışında yeni konseptlerde konutlar geliştirdik. Çağdaş mimari, kapalı otopark, sosyal donatıların yanı sıra doğal tuğla kaplama, gri su dönüşüm sistemleri, yerden ısıtma gibi ürünleri kooperatifimizin standartları haline getirdik. Aile tipi siteler yaparak, sosyal yaşam alanları bol olan ve Türk aile yaşam kültürüne uygun konutlar geliştirdik.”

 

Üretim maliyetine konut sahibi olma imkânı

Tüm havayolu trafiğinin, İstanbul Havalimanı’na taşınmasıyla birlikte yaklaşık 100 bin kişilik istihdamın yer değiştirmesiyle büyük bir konut açığı oluştuğunu, bu açığın kapatılması ve havayolu personelinin uygun fiyata, yüksek standartlarda iş yerlerine yakın mevkide konut sahibi olabilmesi adına Hava Kent’i kurduklarını kaydeden Erkut Çavuş, “Yapı kooperatifçiliği, insanlara üretim maliyetine konut sahibi olabilmelerini sağlıyor. Aradaki aracı komisyonlarına ve ekstra maliyetlere maruz kalmıyorlar. Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde bu kazanç yüzde 100’e kadar çıkıyor. Böyle büyük bir yatırımda 1’e 1 kazanmak çok kıymetli. Aynı zamanda konut almaya erişemeyen insanlara bir umut oluyor. Ev sahibi olmak ailelere psikolojik olarak büyük rahatlık sağlıyor.” diye konuştu.

 

Bankalarla proje finansmanı

Şu anki konjonktürde 100 metrekare bir evin maliyetinin, arsa bedeli dahil 1.5-2 milyon TL civarında olduğunu belirten Erkut Çavuş, “Ruhsat alımı sonrasında yaklaşık 24-30 ay içinde evlerin teslimatlarını gerçekleştirmiş oluyoruz. Hava Kent olarak çeşitli bankalardan proje finansı da getirdik. Kura çekimini müteakip, şerefiye bedelleri belirlenip kalan ödeme bankalar vasıtası ile konut kredisi halinde de ödenebiliyor.” diye konuştu.


BENZER YAZILAR