Hazine arazilerinde çiftçileri sevindirecek düzenleme!

Yazıyı paylaş:

Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasıyla ilgili düzenlemeyi Hazineye Ait Tarım Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıkladı. Yeni düzenlemeyle birlikte hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanması sağlanacak. Proje 218 bin çiftçiyi etkileyecek.

Tarımsal üretim amacıyla kurulan hazine arazilerine getirilen düzenlemeyle çiftçilere kolaylıklar sağlanıyor. Tarımsal üretim amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce en az 3 yıl süreyle kullanılan hazine arazileri, çiftçilik yapan kişilere 10 yıla kadar kiralanacak. Proje yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare araziyi ilgilendiriyor.

 

Çiftçiler kiraladıkları araziyi satın alabilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çalışmanın, 218 bin çiftçiyi aileleri ile birlikte ise yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti. Çiftçiler söz konusu arazileri kiralayıp, ardından bedeli karşılığında satın alabilecek. İşte yeni düzenlemeyle ilgili detaylar…

• Yeni düzenlemeyle, kullanılan arazinin mevcut kirasının yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralama işlemi yapılabilecek.

• Kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017 tarihinden önce arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespiti ise ilgili Bakanlık tarafından takip edilecek.

• Arazilerin ecrimisil borcunun olmaması gerekiyor.

• Kira bedeli mevcut ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacak. Örneğin; ecrimisil bedeli 10 lira ise yarısı üzerinden kiralama yapılacak.

• Kira bedeli, kiranın yüzde 25’i peşin, kalanı ise iki taksitle tercihe bağlı olarak hasat döneminde ya da yıl sonunda tek seferde ödenebilecek.

• Başvurular Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki milli emlak müdürlüklerine yapılacak.

• Kira sözleşmesi sonunda çiftçiler bu arazileri satın alabilecek. 10 yıl kiralanan bir arazi kira bedeli sonunda talep doğrultusunda kira bedeli uzatılabileceği gibi söz konusu arazi satın alınabilecek.

• Çevre Şehircilik Bakanlığı hazineye ait atıl arazilerin mera vasfında görünen ancak mera olmayan atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri açıklayacak.

• Son başvuru tarihi 19 Kasım 2018.

Mülkü sermayeleştirebilirsek ne olur?

BENZER YAZILAR