İkinci el ev alacaklara 10 iyi tavsiye!

Yazıyı paylaş:

Ev alma kararı hayatımızın en önemli kararlarından biridir. Bu nedenle konut alırken öncesinde bazı konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü büyük hayallerle ve umutlarla yaptığınız birikim ile sizin için en doğru ve en uygun evi almak istersiniz. Eğer ikinci el ev alacaksanız, daha dikkatli ve özenli olmalısınız. İşte ikinci el ev alırken dikkat edilmesi gerekenler…

2. el ev alırken dikkat edilmesi gerekenler

1) Alacağınız evin tapusuna dikkat edin. Kat mülkiyeti tapulu konut alımına önem verilmeli. Kat mülkiyetli tapusu olan ev kanunlara uygun yapılmış ve tamamlanmış ev demektir.

2) Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek, konuta ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtlar incelenmeli. Üzerinde irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığı, ipotekli olup olmadığı, satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.

3) Deprem gerçeği unutulmamalı. Bu nedenle konutun bulunduğu bölgenin depreme dayanıklı olup olmadığı öğrenilmeli. Ayrıca binanın deprem yönetmeliğine uygunluğu da kontrol edilmeli.

4) Konutu yapan firma araştırılmalı. Daha önceki projeleri incelenmeli. Konutun inşaat kalitesi hakkında bilgi edinilmeli.

5) Bölgenin gelişim yapısı dikkate alınmalı. Ayrıca konutun alışveriş merkezlerine, toplu taşımaya, hastanelere ve okullara yakınlığı irdelenmeli. Bu unsurlar hem sizin yaşamınızı kolaylaştırır hem de ileride konutun daha rahat bir şekilde satılmasını sağlar.

6) Evin altyapısına ve fiziksel özelliklerine dikkat edilmeli. İkinci el evlerin mutlaka bir tadilata ihtiyacı olur. Bu da size artı bir masraf demektir.

7) Seçilen dairenin yönü, ışık ve güneş alma durumu hesaba katılmalı. Güneş alan ve manzarası kapanmayacak konutlara öncelik verilmeli. Ayrıca dairenin bulunacağı katın da ayrı bir önemi vardır. Çünkü çatı ve zemin katlarda sıkıntı yaşanabilir.

8) Uzmanlar betonarme binaların ömrünün yaklaşık 50 yıl olduğunu belirtir. Bu nedenle ikinci el konut alırken konutun yaşına dikkat edilmeli.

9) Dış cephe mantolamasının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa hangi malzemelerin kullanıldığı araştırılmalıdır. Hatta su yalıtımı olup olmadığı da sorgulanmalı.

10) Konutun geçmiş yıllara ait elektrik, su, çevre vergisi, emlak vergisi gibi borçları mutlaka kontrol edilmeli.

 


BENZER YAZILAR