İkinci el konut satışında devrim gibi karar geliyor!

Yazıyı paylaş:

Hükümet, hem ikinci el konut hem de ikinci el otomobil pazarları için devrim niteliğinde değişikliklere hazırlanıyor. İşte tüm detaylar!..

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ikinci el pazarında satış ve kiralamaya yeni kurallar getiren düzenlemeyi Başbakanlık’a sundu. Düzenlemeye göre, ikinci el otomobil ve konut satışında garanti ve ekspertiz döneminin başlaması bekleniyor. Devrim niteliğindeki değişiklikle hem emlakçılar hem de galericiler, satılan konut ve araç konusunda sorumluluk üstleniyor olacak.

 

Konut künyesi sistemi başlıyor

Yeni düzenleme ile;

• Taşınmaz ticareti bilgi sistemi oluşturulacak. Sahibinden değil de ticaretini yapanlara elektronik ortama kayıt zorunluluğu getirilecek.

İkinci el konut satışında ise imar, zemin etüdü, bina yaşı gibi bilgilerin yer aldığı konut künyesi sistemi uygulanacak.

• Komisyoncu ile konut sahibi arasındaki sözleşmeler netleştirilecek, kiralama ve satışlarda komisyon oranlarına standart getirilecek.

• Satış veya kiralamaya tâbi konutun ticaretine ilişkin bilgi sistemi oluşturulacak. Bilgilerin elektronik ortama kaydı zorunlu olacak.

• Galerici ve emlakçılar, esnaf belgesi alacak. Emlakçılar için çalışma şartlarını belirleyen kurallar uygulanacak.

 

Gayrimenkulde komisyon oranları netleşecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, reform paketinin ayrıntıları ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İkinci el otomotiv yönetmeliğini tamamladık. Başbakanlık’ta, inceleniyor. Emlak taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı da hazırlandı. Her önüne gelen bakkal, manav ve öğretmenin emlakçılık yapmasını istemiyoruz. Sektörde güvenli bir ortamın oluşmasını istiyoruz.”

Gayrimenkul kiralanması, alım-satımında komisyon oranlarını netleştireceklerini belirten Bakan Tüfenkci, “Artık adamına göre fiyat olmayacak. Emlakçı da sorumluluk alacak. İmar, özellikleri, zemin etüdü, eksper değeri objektif olarak çıkartılacak. Emlak sektöründeki kişilerde aranacak şartlar, bunların çalışmaları, yürütecekleri faaliyetler, uymakla yükümlü bulundukları kurallar belirleniyor. Sektörü disipline edecek” dedi.

 

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi

Taşınmaz ticareti bilgi sistemi oluşturacaklarını da ifade eden Bakan Tüfenkci, “İkinci el taşınmaz ticareti bir elektronik ortamda izlenebilecek. Bilgi verme yükümlülüğü getirilecek. Kendi aralarında mesleki disiplin getirmeleri için odalaşma çalışmaları konusunda düzenleme yapılacak. Mal sahibi komisyoncunun nasıl sözleşme yapacağı belirlenecek. Taşınmaz ticareti bilgi sistemi oluşturulacak. İkinci el taşınmaz ticareti elektronik ortamda izlenebilecek. Emlak ticareti yapanlara bilgi verme yükümlülüğü getirilecek.” diye konuştu.

 


BENZER YAZILAR