İlk kez ev alacakların yanıtlaması gereken 5 soru!

Yazıyı paylaş:

İlk kez ev satın alıyorsanız, muhtemelen yaptığınız en büyük yatırımı hayata geçirmek üzeresiniz. Aradığınız evi bulmak bazen aylar sürebilir, ancak bu sadece uzun bir sürecin ilk adımıdır.

Alıcılar, aradıkları evi bulduklarında bütçelerine uygun planlamaya özen göstermeli, uzun vadede prim sağlayacak özelliklere sahip olmasına da dikkat etmeli. İşte ilk evinizi alırken doğru kararı verdiğinize emin olmanızı sağlayacak, aynı zamanda bütçenizden de tasarrufu etmenize yardımcı olacak ipuçları…

 

Uygun fiyata ev sahibi olabilmenin yolları!

 

İlk kez ev alacakların yanıtlaması gereken 5 soru!

 

1) Ev için bütçeniz gerçekten hazır mı?

Belirli bir birikime ulaştıktan sonra konut kredisi başvurunuz onaylandı ve yeni eviniz için ileri vadedeki ödeme planına göre bütçenizi planladınız mı? Peki tapu işlemlerinden emlak vergilerine, yeni eviniz için yapacağınız yeniliklerden ufak tefek tadilat işleri gibi tüm kalemleri alt alta listelediniz mi? İşte toplamda çıkacak rakam, sizin ev sahibi olurken harcamanız gereken toplam tutardır.

 

2) Nerede yaşamak istiyorsunuz?

İlk kez ev sahibi olacak kişiler, çoğu kez hayalindekine yakın bir eve, hep yaşamak istediği semtte bulunmasına önem verir. Ancak bu istek, mevcut bütçe ve evin satış değeri arasında belirli miktarda bir farka mâl olabilir. Bu, bütçenin üzerinde ödeme yapma zorunluluğunu beraberinde getirir.

İlk kez ev satın alacaklar için ilçe seçimi çok önemlidir. İleride prim yapacak, örneğin ulaşımla ilgili bir yatırımın güzergâhına yakın olacak, evin yakınında bir okul ya da hastane projesi birkaç yıl sonra hayata geçirilecekse bu riski almaya değerdir. Çünkü evin değeri kısa zamanda artış gösterecektir.

 

3) Ev harika, peki ya bina?

Sadece evin tesisatını kontrol ettirmekle kalmayın, evin bulunduğu bina ile ilgili de araştırma yapın. Ev harika olabilir, peki bina? Binanın sağlamlığı hakkında kesin bilgi edinin. Yenilenme ihtimali olup olmadığı, bina yaşı gibi bilgiler eve yapacağınız masraflarla ilgili planlarınızı etkileyebilir. Asansörlüyse asansörlerin bakım süresini öğrenin. Ya da en iyisi yeni komşularınızla tanışmayı geciktirmeden ilk adımı bu aşamada atın ve onlara binayla ilgili tecrübelerini sorun.

 

Ev alacaklar için komşu seçme rehberi!

 

4) Son kararınız mı?

Satılık evler arasında ziyaretler yaparken ilk bakışta size “doğru ev” hissi veren konutu bulmuş olabilirsiniz. Duygularınızı kontrol altına alın ve bu evde gerçekten yaşadığınızı hayal edin ve evin odaları arasında yürümemeye başlayın. Belki evde yürürken problemleri fark edersiniz; mesela zemin gıcırdıyor, mutfak tezgahının yerleşiminde bir aykırılık, kombi çalışırken garip bir ses çıkarıyor ya da duvarların ses geçirgenliği fazla olabilir. Eğer aklınıza takılan sorunlar varsa evin satış fiyatı ile ilgili teklifinizden masraf tahminlerinizi çıkarın.

 

5) Cephesi, manzarası güzel; peki beş yıl sonra?

Uzun yıllar birbirine yakın konumdaki binalarda yaşamış olanlar, yeni evlerinin önünün açık olmasını ister. Kuzeye bakan cephedeki bir dairede kalanlar ise satın aldıkları ilk evlerinin hem yakıt ve ısınmadan tasarruf vadetmesini hem de daha aydınlık bir ev olmasını ister. Bu nedenle güney cepheli veya önü açık, mümkünse küçük de olsa bir manzarası olan daireler daha çok tercih edilir.

Güney cepheli, önü açık, hatta manzarası olan bir ev bulduğunuzda, sadece bu özellikleri için ev satın alma kararınızı hızlandırmayın. Yanındaki araziye daha yüksek bir bina yapılmayacağını, bitişiğindeki binanın yenilendiğinde manzaranızı kapatabileceğini kim garanti edebilir?

 

Evinizin değerini biliyor musunuz?

 


BENZER YAZILAR