İlk kez ev satın alanların yaptığı 5 kritik hata

Yazıyı paylaş:

İlk kez ev satın almak belirsizlikleri de beraberinde getirebilir. İlk deneyim olarak baktığınızda ev satın alma sürecinde birçok farklı sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu konuda bilgisi olmayanlar telafisi olmayan hatalar yapabilir.
Ev sahibi olmak sanıldığı kadar kolay değildir.

İşte ilk kez ev satın alacak olanların en sık yaptığı 5 hata…

 

1) Bütçeyi belirlemeden ev aramak

Ev sahibi olmak, ev arama süreciyle başlamaz. İlk kez ev sahibi olacak olan kişilerin yaşadığı en büyük hatalardan biri işe ev arayarak başlamalarıdır.
Bu sürecin başlangıcı ev aramak değil, bütçeyi ayarlamaktır. Ev sahibi olmak isteyenler öncelikle ortalama fiyat belirleyerek, bütçesinin durumuna bakmalıdır. Nakit ne kadar paraya sahipsiniz? Kalan kısmı için konut kredisi alabilecek misiniz? Bunları düşünmeli ve planlamalısınız. Eğer bütçeniz 300 bin TL ise 500 bin TL’lik evlere bakarak zaman kaybetmemelisiniz. Bankanın alacağınız evin sadece yüzde 80’nini size kredi olarak vereceğini unutmamalısınız.

 

Emlak sitesinde ev aramanın 7 püf noktası!

 

2) Profesyonel yardım almamak

Ev satın alma konusundaki ilk deneyiminizde profesyonel yardım almamak yapılan en büyük yanlışlardan… Bu dönemde profesyonel bir emlak danışmanıyla çalışmanız yararınıza olacaktır.
Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı bütçenize ve beklentilerinize uygun evleri daha hızlı bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra konut yatırımı yapacağınız il ve ilçedeki konut fiyat ortalamasını, bölgenin konut yatırım geri dönüş süresini, bölgedeki son yıllardaki konut fiyat artışı gibi konularda kapsamlı bir bilgi verecektir.

 

3) Evin değerini bilmemek

İlk kez ev satın alacak olanlar beklentilerini ve hayallerini karşılayan bir ev bulduklarında hemen satın almak ister. Bu noktada yapılan en büyük hata ise söylenen evin değerine inanmaktır.
Her ne kadar emlak danışmanıyla da çalışıyor olsanız mutlaka satın almayı düşündüğünüz evin değerine bakmayı ihmal etmeyin. Bu konuda birçok uygulama bulunuyor. Zingat.com’un Evimin Değeri uygulamasına satın almayı düşündüğünüz evin il/ilçesini, oda ve banyo sayısını, metrekaresini, bulunduğu katı, binanın toplam kat sayısı ve binanın yaşını girerek tahmini bir fiyata ulaşabilir ve ev sahibiyle bu fiyat çerçevesinde pazarlık yapabilirsiniz.

 

Senetle ev alacakların bilmesi gereken 7 şey!

 

4) Kontrolleri yapmamak

Ev satın alma sürecindeki en önemli adımlardan biri de denetim aşaması… Ev teftişini atlamak, bu süreçteki en kötü ilk hatalardan.

Satın almayı düşündüğünüz evi siz denetleyebilir ya da bu konuda profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Denetleme ile evin eksiklerini belirleyebilir ve bu konuda evi satın almadan önce adımlar atabilirsiniz. Bu denetleme sürecinde birinci el olarak aldığınız evin deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını öğrenebilir, evin genel yapısıyla ilgili sorunların düzeltilmesini sağlayabilirsiniz. Diğer yandan ikinci el bir ev alıyorsanız mutfak ya da banyo gibi alanlardaki pürüzleri fark edebilir veya tesisatla ilgili yaşanabilecek bir problemi öncesinde çözebilirsiniz. Hatta bu noktada fiyat indirimi bile talep edebilirsiniz!

 

5) Ek giderleri önemsememek

Ev satın almanın maliyetinin ne olduğunu anlamak ve ek masrafları hesaba katmak önemlidir. Ev sahibi olmanın getirdiği masrafları da hesaba katmayı bilmelisiniz. Mesela vergiler ya da kiraya verecekseniz bunun için ödemeniz gereken ek giderlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız. İkinci el ev satın alıyorsanız genel bakım giderlerini de hesaba katmayı unutmamalısınız!

 

Satılık ev alacakların sorması gereken 10 soru!

 


BENZER YAZILAR