İmar barışı başvuru tarihi ne zaman?

Yazıyı paylaş:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın meclise sunduğu 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözmesi hedeflenen imar barışının detayları netleşti. Peki imar barışı başvuru tarihi ne zaman? İşte ayrıntılar…

 

İmar barışı tebliği yayımlandı!

Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Yapı Kayıt Belgesi müracaatı, bu belgenin bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları içeriyor.

Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapılar için verilecek. Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatabilecek.

 

İmar barışı başvuruları nasıl yapılacak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan İmar barışı düzenlemesinden faydalanmak isteyen vatandaşların yapı kayıt belgesi almak için başvuracağı noktalar, ödenecek bedelin hesaplanma yöntemi ve yapı maliklerinden istenecek gerekli belgeler gibi detaylar belirlendi.

  • Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden “Yapı Kayıt Belgesi Formu”nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.
  • Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması halinde, formun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet aracılığıyla alınabilecek.
  • Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilecek. Ardından bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek.
  • Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek.

 

İmar barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek?

İmar barışı başvuruları 8 haziranda başlayacak. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara yapılabilecek. Başvuru yapıldığı taktirde yapı kayıt belgesi (imar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belge) bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekiyor.


BENZER YAZILAR