İmar Barışı başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler!

Yazıyı paylaş:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesi kapsamında toplanan miktar 500 milyon TL’ye yaklaşırken, yaklaşık 100 bin yapı için de Yapı Kayıt Belgesi verildi.

Vatandaşların e-devlet üzerinden 8 Haziran’da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi almak için müracaat edenlerin sayısı, 2,3 milyonu aştı.

Başvuruların devam ettiği imar barışı ile vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.

Peki imar barışı için başvuranların başvurularının ileriki zamanlarda iptal edilmemesi için dikkat etmeleri gereken konular neler?

 

İmar barışı ile 50-60 milyar TL vergi girişi olacak!

 

Dikkat! İmar Barışı başvurunuz iptal olmasın…

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, İmar Barışı’nın 13 milyondan fazla yapıyı kapsadığını belirterek, bu kapsamda 8-10 milyon civarında bir başvuru olmasını beklediklerini bildirdi.

Yüksel, başvuru için son tarihin 31 Ekim olduğunu, vatandaşların son günlere başvurularını bırakmamaları gerektiğini, zaman geçtikçe başvuruların yoğunlaşacağını anlattı.

İşte Avukat Ali Yüksel’in vurguladığı ve imar barışı başvurusu ile ilgili bilmeniz gerekenler:

• İmar Barışı başvurusunda en önemli konu; ilgili binanın oturumunun, kat sayısının ve katların metrekaresinin doğru ölçülmesi. Bu konuda teknik ölçümler için bir mühendis veya mimardan ya da buna benzer teknik bir kişiden destek almak gerekir. Burada çoğu kişi sadece bina bazında kaçak ya da izinsiz bir fazlalık aramaktadır. Halbuki konuyu daha geniş düşünmek gerekiyor: Sadece bina değil, binanın içinde bulunduğu bahçe duvarı da imara aykırı ise bu kısmı da beyan etmek gerekiyor.

• İmarlı bir arsada bulunan binanın ne kadarının imar hakları içinde, ne kadarının dışında olduğunu iyi analiz etmek gerekli.

• Alan imarlı ve binanın kaçak kısmı imar ölçütlerine göre korunabiliyorsa, belki belediye ya da valilik ruhsatı ile ruhsatlandırmak mümkün. Bu noktada imar hukukçusu ya da plancıya hesap yaptırmak gerekli.

• Başvurularda önemli bir konunun da binanın vasfını tespit etmek. Binaların basit yapı mı, villa mı, apartman mı olduğunu tespit etmek çok önemli. Bir binanın hangi tip yapı olduğu da bazen net olmayabiliyor. Belediye ya da ilgili valiliğe başvurarak binanın orada kaydı varsa sınıfını öğrenmek, yoksa bu işleri bilen teknik mühendislik ya da danışmanlık şirketlerinden binanın cinsi veya vasfını belirleyen bir rapor almak gerekir. Bu husus duruma göre ödenmesi gereken harç miktarını değiştirebiliyor. Binanın vasfını tespit etmeden başvuru yapmayın.

 

İmar Barışı başvurusunda en çok bu hatalar yapılıyor

Avukat Ali Yüksel, başvuruların başlamasından bu yana yaptıkları araştırmalarda en çok karşılaştıkları hatalardan bahsederek, şunları kaydetti:

“İmar Barışı düzenlemesine başvurularda en çok yapılan hata binanın oturumunu, kat sayısını ve katların metrekaresini yanlış ölçülmesi. Bu nedenle başvurular ileride iptal olabilir. Gelecekte sıkıntı yaşamamak için uzmanlardan destek alınmalı. 31 Aralık 2017’den sonra yapılara ilave edilen kısımlar da İmar Barışı’na dahil edilmek isteniyor. Bu durum konu başvuruyu tamamen geçersiz sayabilir. Binaların basit yapı mı, villa mı, apartman mı olduğu konusu net olarak bilinemediği için bina sınıfında hata yapılmaktadır.

Zemin katlar, hatalı olarak birinci kat zannedilerek hatalı başvuru yapılıyor. Bu da başvurunun tamamen ileride iptaline yol açacak. Mesela bina bir katı bodrum olmak üzere toplamda 5 kat ise, başvurucular zemini birinci kat sayarak bodrumla birlikte binayı 6 kat olarak belirtmektedirler. Bu durumda hem fazla harç ödüyorlar hem de doğru beyanda bulunmamış oluyorlar.”

Yüksel, kaçak binaların bodrumlarındaki kapıcı ya da depo gibi bölümleri nitelendirirken buralar eğer ikamet edilmiyorsa ve dükkan değilse bildirilmediğini, bu durumun yanlış olduğunu ve ileride başvurunun iptaline yol açabileceğini söyledi.

 

8 maddede imar barışı

 


BENZER YAZILAR