IMF konut fiyatı en çok artan ülkeleri açıkladı!

Yazıyı paylaş:

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyada konut fiyatlarında en çok artış ve azalma yaşanan ülkeleri açıkladı. Küresel Konut İzleme Raporu, 2016 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını içerdi. IMF raporuna göre Türkiye, dünyada konut fiyatlarının en fazla artış gösterdiği 18. ülke oldu.

 

Türkiye 7’ncilikten 18’inciliğe geriledi
IMF verilerine göre 64 ülkeyi ele alan Küresel Konut İzleme Raporu’nun 2016 üçüncü çeyrek sonuçlarında dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Yeni Zelanda oldu. Yeni Zelanda’da konut fiyatları artışı yüzde 13’e ulaştı. Dünyada konut fiyatlarının en çok azaldığı ülke ise yüzde 20’lik düşüşle Brezilya oldu.

 

2017 konut fiyatları ile ilgili merak edilenler

 

Türkiye, yüzde 5.5’lik artışla dünyada konut fiyatları en fazla artan 18. ülke olarak raporda yer aldı. Türkiye, raporun 2015 sonuçlarında yüzde 10.4’lük artışla 7. sıradaydı.

Yine 2015 yılında, 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında yüzde 17’lik büyüme oranıyla birinci sırada bulunan Türkiye, yeni IMF raporuna göre 0.1’lik büyümeyle 29. sıraya geriledi. 2016 sonuçlarına göre reel konut kredisi hacmi en fazla büyüyen ülke ise yüzde 14.8’lik artışla Meksika olarak açıklandı.

 

Rusya, amortisman süresi en az olan ülke

Türkiye, IMF verilerine göre dünyada konut fiyatı-kira makasının en açık olduğu ülke oldu. Konut fiyatı/kira rasyosu endeksinde 2010 yılı 100 kabul edildiğinde, 2016 yılında 148.8 ile Türkiye birinci sırada yer aldı.

Amortisman süresinde geri dönüş süresinin en uzun olduğu ikinci ülke Yeni Zelanda, üçüncü ülke ise İsrail… Rusya, İspanya, Hollanda, Yunanistan ve Estonya ise amortisman süresinin en kısa olduğu ilk beş ülke arasına girdi.

7 büyükşehirde amortisman süreleri!

BENZER YAZILAR