İnşaat sektöründe yüzde 0,8 artış!

Yazıyı paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı yıllık bilançolara ve gelir tablolarına dayalı olarak üretim yöntemine göre hesaplanan bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla, zincirlenmiş hacim endeksiyle 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 7,4 arttı.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 19,1 artarak 3 trilyon 106 milyar 537 milyon lira oldu. Geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılada en yüksek payı yüzde 17,6 ile imalat sanayi aldı. İmalatı, yüzde 11,9 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 8,6 ile inşaat sektörü izledi. Yıllık gayrisafi yurt içi hasılada en düşük pay ise hanehalklarının iş verenler olarak faaliyetleri için kaydedildi.

 

6 adımda ev satın alma rehberi

 

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 6,1 arttı

Hanehalkı ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların nihai tüketim harcamaları 2017’de bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 6,1 arttı. Hanehalkı ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların tüketim harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 59 olarak kaydedildi. Hanehalkı harcamalarında en yüksek payı alan harcama grupları sırasıyla, yüzde 20,9 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 16,6 ile ulaştırma ve yüzde 15 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar oldu.

Gelir yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla hesaplamalarına göre iş gücü ödemeleri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12,7, net işletme artığı/karma gelir yüzde 25,6 arttı. İş gücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içindeki payı 2016 yılında yüzde 36,5 iken, geçen yıl yüzde 34,4’e geriledi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise 2016 yılında yüzde 47,1 iken, geçen yıl yüzde 49,3 olarak hesaplandı.

 

İnşaat maliyet endeksi ne kadar arttı?

 

İnşaat sektöründe artış yaşandı

TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe de artış yaşandı. Buna göre aynı dönemde inşaat sektörü yüzde 0,8 büyüme kaydetti. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı.

 

Kaynak: AA


BENZER YAZILAR