İş ve ürün zekâsını birleştiren şirketler kazanacak

Yazıyı paylaş:

“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek, 4. İş Zekâsı İnovasyon Konferansı’na katıldı. Erkek, bilgi teknolojileri sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı konferansta, yapay zekâ ve iş zekâsı konusu ile ilgili bilgiler paylaştı.

Gayrimenkulde bilgi ve verinin değerini öne çıkaran çalışmaları ve projeleriyle dikkat çeken Zingat.com, bu yıl 20 Mart’ta dördüncüsü gerçekleştirilen İş Zekâsı İnovasyon Konferansı’nda yer aldı. Zingat.com CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek, İstanbul Sheraton Grand Ataşehir Hotel’de düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

 

Etkinlikte “Yapay Zekâ ve İş Zekâsı” üzerine konuşan Mehmet Erkek, iş zekâsı ve ürün zekâsına büyük önem verilmesi gerektiğini vurguladı. “’İş zekâsını kullanarak pazar ve şirketiniz ne durumda, rakipleriniz ne yapıyor?’ gibi sorulara yanıt bulurken, ürün zekâsını kullanarak ‘Kullanıcılar hangi kategorilerde arama yapıyorlar?’ gibi önemli konularda da pek çok nitelikli veri elde edebiliyorsunuz” diyen Erkek, sözlerine şöyle devam etti: “İşte ancak iş zekâsı ve ürün zekâsı bir araya geldiğinde güçlü bir şirket konumuna gelebilirsiniz. Amazon, gelirlerinin yüzde 35’ini kullanıcılarına doğru ürünü önererek kazanıyor. Netflix gelirinin yüzde 75’ini kullanıcılarına doğru ürünü önererek sağlıyor. Şirket böylece yılda 1 milyar dolarlık tasarruf elde ediyor.”

 

“Verinin kontrolü CTO’ların elinden çıkacak”
Bilgi teknolojileri ekosistemi ile ilgili önemli bir öngörüsünü de paylaşan Mehmet Erkek, “Verinin kontrolü, önümüzdeki dönemde CTO’ların elinden çıkacak. Veri bilimi geleneğinden gelen insanlar kurumlar için çok önemli hale gelecek” diye konuştu. Şirketlerin ellerinde var olan verinin doğru kanala ulaşmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Zingat.com Kurucu Ortağı ve CTO’su, şirketlerde artık veri bilimcilerin olmazsa olmaz hale geldiğini de ifade etti.

Nitelikli çalışanları kurum içinden yetiştirmenin önemli olduğunu söyleyen Mehmet Erkek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirket bünyesinde domain bilgisine sahip nitelikli çalışanlar var ise onları destekleyip eğitimlerine katkı sunmak önemli. Ayrıca eğer yapay zekâ ve veri, yer aldığınız sektörün ve işinizin temelini oluşturuyorsa bu noktada kurum içinde bir kuvvet oluşturmanız gerekiyor. Yapay zekâ, AR-GE merkezi ve veriye yatırım yapmalısınız. Eğer bu unsurlar işinizin temelini oluşturmuyorsa dışarıdan destek alabilirsiniz.”

 

“Gayrimenkule yatırım yaparken de bilgi ve veri kullanılmalı”

Gayrimenkul sektöründe farklı bir iş modeliyle çalıştıklarını ifade eden Erkek, “Emlakçı değil, emlak danışmanı kavramının yerleşmesi için çabalıyoruz. Emlak sektöründe çalışan insanların kalitesini, konumunu ve değerini yukarılara çekmeyi amaçlıyoruz. ‘Emlak danışmanları yer gösteren değil, yol gösteren olmalıdır’ bakış açısıyla ilerliyoruz” dedi. Gayrimenkule yatırım yaparken bilgi ve verinin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Erkek, “Zingat.com olarak temel yol haritamızı bu bilgi ve veri oluşturuyor. Yapay zekâyı ev değerleme, dijital trafik yönetimi, fotoğraf etiketleme ve ilan kalitesi ölçümleme gibi pek çok alanda kullanıyoruz. Önümüzdeki günlerde de kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkaran yapay zekâ yatırımları yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 


BENZER YAZILAR