İstanbul Balat’ta emlak yatırımı ne kadar kazandırıyor?

Yazıyı paylaş:

Balat, İstanbul Fatih ilçesine bağlı en eski semtlerinden biri. Ayvansaray ile Fener arasında konumlanan Balat, cumbalı eski evleriyle de biliniyor. Bugün İstanbul’da yakın gelecekte getiri sağlayacak bir emlak arayanların da gözdesi…

Peki Balat’ta ev fiyatları son 2 yılda nasıl değişti? Balat, gayrimenkul yatırımcısına ne kadar kazandırıyor?

 

İstanbul Balat en yeni satılık ev fiyatları için tıklayın!

 

“Balat’ta fiyatlar görece daha düşük”
Balat’ın emlak yatırımı yapmak isteyenlerin ilgisiyle son dönemde yaşadığı popülerliği, Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan şöyle açıklıyor:

Balat.2

“Lokasyon, lokasyon, lokasyon! Balat, hem tarihi hem de lokasyonu itibariyle İstanbul’un oldukça özel bölgelerinden biri… Geçmişte de mimari tarzı ve altyapısıyla da farklı bir üslûba sahip olmuş, ancak Cumhuriyet ve sonrasında popülerliğini bir nebze kaybetmiş. Son dönemde Balat’a gösterilen ilgiyle beraber itibarının artmasının yanı sıra lokasyon özelliği, fiyatların görece düşüklüğü, mimari doku, sokaklarında yürüdüğünüzde eski şehrin kokusunu hissettirmesi Balat’ı popüler kılmaya devam ediyor.”

 

Balat’ta kiralık evler 1.000 TL’den başlayan fiyatlarla!

 

Balat kira getirisi ile öne çıkıyor
Balat’ın özellikle eski binaları satın alarak, restore ederek, koruma ve ileriye dönük daha romantik yatırım tercihi olan insanlar için çok avantajlı bir bölgeye dönüştüğüne dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Tüm bu gelişmelerle birlikte Balat’ın ekonomik değer yarattığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Balat da Cihangir gibi kendi ekosistemini, habitat alanını oluşturuyor. Balat, aynı zamanda kira getirisi anlamında da çok iyi dönüşler sağlıyor.” diyor.

ZINGAT_balat_tablo

 

Balat’ta konut satışları ve kiralama artışları

• Fener-Balat, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edildi ve ilk ihalesi 2007’de yapıldı. Böylece hem gayrimenkul sektörü için çok değerli konuma geldi.
• Günümüze dek uygulamaya alınan bir yenileme ve dönüşüm kararının olmadığı bölgede, fiyatlar özellikle son yıllarda yüksek artış gösteriyor.
• Balat’taki konutları “müstakil ev” ve “apartman dairesi” olarak ele alacak olursak, ortalama 160 metrekareden oluşan müstakil evlerin ortalama birim metrekare fiyatları 2014 yılının ikinci yarısında 2 bin 850 TL/metrekarelerde iken, bu rakam günümüzde ortalama 4 bin 900 TL/metrekarelere kadar çıkmış durumda. Bu, yaklaşık iki senede yüzde 72’lere varan bir artış anlamına geliyor.
• 2014 yılında 450 bin TL’ye alabildiğimiz ortalama özellikte bir müstakil evi, bugün 800 bin TL’ye almak mümkün.
• Aynı şekilde apartman dairesi tipli konutların birim metrekare satış fiyatlarında da son iki yıl içerisinde yüzde 70’lere varan bir artış söz konusu.
• Yine 2014 yılında ortalama tipte bir apartman dairesi 180 bin TL’lere alınabiliyorken, günümüzde aynı daire için ödenecek tutar 300 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda.

 

Balat’ın avantajlı yönleri
• Balat, vapur iskelesine yürüme mesafesinde… Fener ve Balat feribot iskeleleri bölgeyi bu açıdan avantajlı kılıyor.
• Reidin’in özel araştırmaları arasında olan “yürünebilirlik skoru”, vapur iskeleleri için 100 üzerinden 99 çıkıyor.
• Raylı ulaşım araçlarına yürünebilirlik açısından ise günümüzde bölgenin skoru sıfır olsa da, 2019 yılında yapımı tamamlanması planlanan raylı hatlarla bu skoru da 100 üzerinden 100’e çıkarak bölgeyi bu noktada da çok avantajlı bir konuma taşıyacak.
• Yine Reidin’in özel araştırmaları arasında yer alan “yeşil yaşam skoru” açısından bölgeyi incelediğimizde, 45’lik skorla park ve rekreasyon alanlarına yeterli düzeyde sahip sayılabilecek bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
• Yeşil yaşam imkânının yüksek olduğu Fener-Balat’ta “yapı yoğunluğu”nun da aynı ölçüde sevindirici olduğunu söylemek zor. Yüksek yapı yoğunluğuna sahip bölgenin Reidin “yapı yoğunluğu skoru” 41.

 

Balat’ta kimler yaşıyor?
Zingat Bölge Raporu, Balat’ta yaşayanlar ve demografik veriler hakkında detaylı bilgi sunuyor. Buna göre:
• Balat’ın ortalama kişi başı geliri yaklaşık 3 bin 126 TL civarında. Balat’ta ortalama hane halkı sayısı 2.55 oranıyla İstanbul ortalamasının altında kendini gösteriyor.
• Balat’ta yaşayanların yaş ortalaması 29.23.
• Yaş ortalamasıyla İstanbul ortalaması olan 28.58 oranının biraz üzerinde seyrediyor.


BENZER YAZILAR