İstanbul ticari gayrimenkulde yatırımcısını nasıl artırır?

Yazıyı paylaş:

Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler sunan JLL, küresel ticari gayrimenkul sektörünün 2017 yılını mercek altına alan araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

 

İstanbul ticari gayrimenkulde daha çok yatırımcı çekecek mi?

JLL Türkiye’nin araştırmayla ilgili yayımladığı makalede, küresel ticari gayrimenkul sektörünün 2017 yılında gelişmeye ve büyümeye devam edeceğine vurgu yapıldı.

Yapılan çalışmaya göre, geçtiğimiz yıl 650 milyar dolar olarak hesaplanan ticari gayrimenkul yatırımları bu yıl 700 milyar dolar seviyesine çıkacak.

 

Gayrimenkul yatırımcısına kazandırıyor!

 

Peki İstanbul yabancı yatırımcının özellikle ticari gayrimenkul alanında ilgisini çekmeye devam edecek mi? Uzmanlara göre, İstanbul’un bu şehirlerin arasında ön plana çıkarak küresel yatırımlardan daha fazla pay alabilmesi için iki hedefi olmalı:

1) Hâlihazırda 44. sırada bulunduğu Global Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi sıralamasında üst sıralara çıkması

2) Rekabet gücünü artırması.

 

İstanbul’un arsa değeri 2 trilyon dolar!

 

İşte JLL’nin küresel ticari gayrimenkul ile ilgili araştırmasından satır başları…

• Dünya ekonomisindeki belirsizlik ortamı ve küresel terör, hemen her sektörü olduğu gibi ticari gayrimenkul yatırımlarını da olumsuz etkiledi.

• Hem Türkiye’de, hem de dünyada oldukça dinamik bir seyir izleyen ve uluslararası yatırımcının ‘güvenilir limanı’ olarak nitelendirilen ticari gayrimenkul yatırımları, küresel anlamdaki tüm olumsuzluklardan ‘kısmen’ etkilenerek bu yıl geçtiğimiz iki yılın aksine dünya genelinde artış gösterecek. Bu yatırımlar 2017’de 50 milyar dolarlık bir artış kaydederek 700 milyar dolara ulaşacak.

• Ticari gayrimenkul özelinde, küresel sermaye akışının yeni oyuncular Çin, Tayvan ve Malezya. Ancak ticari gayrimenkul yatırımları konusunda yıllardır aksiyon alan sermayedarlar halen yeni pazarlar ve yeni yatırım arayışında.

• JLL Global Sermaye Piyasaları Direktörü David Green Morgan’a göre, yeni oyuncuların katılımı ile birlikte küresel gayrimenkul sektörü aralıksız büyümesini sürdürecek.

• Araştırma sonuçlarına göre, küresel ticari gayrimenkul sektörünün yeni büyük oyuncusu Çin. 2016’nın üçüncü çeyreğinde en fazla Amerikan ticari gayrimenkul hissesi satın alan Çin, şu anda dünyada yeni gayrimenkul yatırımları arayışında.

• Mevcut tabloda ise ABD küresel gayrimenkul sektörünün en büyük oyuncusu. New York, Amerika’da ve dünya piyasasında lider durumda.

• Avrupa gayrimenkul pazarında ise işlem hacimlerine göre Londra ve Paris öne çıkıyor. Stockholm, Viyana, Brüksel ve Dublin ise yüksek hacimli ticari gayrimenkul yatırımlarının yapıldığı yeni şehirler.

 

İstanbul’un en yaşanabilir ilçeleri!

 

Kaynak: JLL Türkiye


BENZER YAZILAR