İstanbul’da metrekaresi 4 bin TL olan konutlar satılıyor!

Yazıyı paylaş:

İstanbul konut satış sayısıyla her dönem lider şehir konumunda. Gayrimenkul fiyatları ve satışlarıyla ilgili pek çok görüş olsa da İstanbul’da özellikle belirli özelliklere ve fiyat aralıklarına sahip konutlar yüksek talep görmeye devam ediyor.

2018 yılının ilk 10 ayında 2 milyon 87 bin 935 tapu el değiştirmiş durumda. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “10 ayda ulaştığımız rakamlar gösteriyor ki yıl sonunda Türkiye genelinde satılan gayrimenkul adedi 2,5 milyona rahatlıkla ulaşacak.” dedi.

 

İstanbul’da 400 bin TL ve altı güncel emlak ilanları için hemen tıklayın!

 

Her yıl en az 800 bin konut satışı!

Konut piyasasının sürekli olumsuz konu ve haberlerle gündeme geldiğini ifade eden Gökhan Taş, ne olursa olsun her yıl evlenenler, boşananlar ve gurbetçiler tarafından yüz binlerce konutun talep edildiğini ve her yıl minimum 800 bin konutun satılması gerektiğini kaydetti. İşte Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş’ın paylaştığı ilgi çekici rakamlar ve değerlendirmeler…

 

2,5 milyon tapu değişiminin 1,4’ü konut tapusu

“Türkiye’de son dönemde yılda ortalama 2,5 milyon gayrimenkul satılıyor, yani 2,5 milyon tapu el değiştiriyor. Bunun 1,4 milyonu konut, 400 bin civarı ticari gayrimenkul, kalan 600-700 bin adetlik kısmı da arsa ve tarla. 2,5 milyon tapu değişiminin oluşturduğu ticari hacim 110 milyar dolar.”

 

İstanbul’da metrekaresi 4 bin TL ve altı konutlara talep yüksek

“Özellikle İstanbul’da metrekaresi 4 bin lira ve altı olan konut talebi hala çok yüksek ve satışlar iyi durumda. Metrekaresi 4 ila 8 bin lira arasında olanlarda doğru lokasyon, doğru proje ve doğru fiyat olması halinde halen satışlar sürüyor. Metrekaresi 8 bin lira üzerinde olan konutlarda ise talebin çok üzerinde arz var. İşte bu gruptaki konutları reklamlarla televizyonda, dijitalde, gazetede, dergide hep görüyoruz. Bu nedenle insanların aklında, ‘Bak adamlar bitirmiş, satamıyor’ algısı oluşuyor. Halbuki doğru fiyatla çıkılan konutlar satılıyor. İkinci el konut satışlarında yükseliş olması fiyat avantajından kaynaklanıyor.”

 

Ekim ayında satılan konut sayısı: 146 bin 536!

 

Konut fiyatlarında 2019 sonuna kadar ciddi yükseliş beklemiyoruz

“Konut maliyetinde son bir yılda yüzde 40 artış yaşandı ancak konut fiyatlarında 2019 sonuna kadar ciddi yükseliş beklemiyoruz.

Son dönemde artan maliyetlere karşın müteahhitler fiyat artıramadı. Çünkü hızlı satış için uygun fiyatlı konut üretmesi lazım. İstanbul’da arsa payları aşırı yükselmişti. Ortalama yüzde 55-60’ları bulan, hatta Bağdat Caddesi gibi yerlerde yüzde 80’e ulaşan arsa maliyetleri vardı. Şimdi bu arsa maliyetleri düşüyor. Arsa maliyetinde ortalama yüzde 60 olan paylar yüzde 50’nin altına geriledi ve maliyette yüzde 40’a ulaşan düşüşler yaşandı.”

 

Yabancılara satılan konut sayısı kısa sürede 80 bini bulabilir

“Doların düşmesiyle konutta hareket başladı. İnsanlar, ‘Dolar daha da düşmeden biz cebimizdeki dövizi bozdurup konut alalım’ diyor. Bunun etkisini ekim rakamlarında gördük, kasım satışları açıklandığında da göreceğiz. Türkiye gayrimenkul pazarı yabancılar için çok avantajlı. Türkiye’de 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı verildiğini iyi anlatırsak, AB ve ABD ile olan ilişkilerin minimum bu düzeyde seyretmesi, ülkemizin herhangi bir alanda çok büyük olumsuzluk yaşamaması durumunda yabancıya satış rakamı katlanır. Bizim hitap ettiğimiz komşu ve yakın ülkelerimizin oluşturduğu pazar 120 milyon. Geçen yıl 22 binin üzerinde olan konut satışı, bu yılın 10 ayında 30 bini geçmiş. Bu dediklerimizin olması halinde yabancılara satılan konut adedi kısa sürede 80 bini bulabilir.”

 

2018 yabancıya konut satışı yılı oldu. Peki 2019?

 


BENZER YAZILAR