İstanbul’un en fazla kiralama yapan 3 bölgesi

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından yapılan araştırma, caddelerin İstanbul perakende pazarındaki payı ve önemini ortaya koyuyor. Raporda İstanbul’un başlıca üç alışveriş caddesi İstiklal, Nişantaşı, Bağdat Caddesi’nin perakende stoku, ulusal/uluslararası markalar ve hazır giyim/lüks segment markalar açısından analiz edildi. 
Uluslararası caddelerle yarışıyor
İstanbul’daki caddeler, uluslararası alışveriş caddeleri ile kıyaslandığında; uluslararası markaların varlığı, mağaza sayısı gibi nitelikler açısından 300 mağazanın bulunduğu Londra’daki Oxford Street ile 250 mazağının bulunduğu Berlin’deki Ku’damm gibi uluslararası caddelerle yarıştığını ortaya koyuyor. Yıllık toplam işlem hacmi açısından, son 12 ay içinde gerçekleşen toplam 17 bin 500 metrekare işlem ise neredeyse Abdi İpekçi Caddesi’nin tümüne karşılık geliyor. Ziyaretçi hacmi açısından incelendiğindeyse, özellikle İstiklal Caddesi’nde hafta sonu ziyaretçi sayısı birçok AVM’den 5-6 kat daha yüksek.
Nişantaşı
Nişantaşı bölgesi; Vali Konağı, Rumeli, Teşvikiye ve çok sayıda lüks ve en üst segment uluslararası moda markalarına ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Caddesi’nden oluşuyor. Bölgede son on iki ay içerisinde, 40 mağazada yaklaşık 5 bin 400 metrekare kiralama yapıldı.
Uzunluk: 2.06 km
Çevrede yaşayan nüfus: 712 bin 600
Kiralama alanı: 54 bin 100 metrekare
Mağaza sayısı: 396
Uluslararası marka: 75
Lüks marka: 70
Ziyaretçi sayısı: hafta içi 42 bin, hafta sonu 50 bin
Bağdat Caddesi 
En uzun alışveriş caddesi olarak Anadolu Yakası’nın perakende merkezi Bağdat Caddesi’nin Suadiye-Şaşkınbakkal bölümünde lüks markalar yer alırken yaya trafiği görece düşük. Caddenin en işlek bölümü Şaşkınbakkal – Caddebostan arasında uluslararası markalar çoğunlukta, Caddebostan-Erenköy bölümünde hem ulusal hem de uluslararası markalar yer alıyor. Son 12 ayda, 36 mağazada yaklaşık 5 bin 250 metrekare kiralama oldu.
Uzunluk: 2.52 km
Çevrede yaşayan nüfus: 538 bin 100
Kiralama alanı: 74 bin 400 metrekare
Mağaza sayısı: 375
Uluslararası marka: 62
Lüks marka: 35
Ziyaretçi sayısı: hafta içi 32 bin, hafta sonu 51 bin
İstiklal Caddesi
Mağaza sayısı bazında yeni kiralama açısından Nişantaşı ilk sırada yer alırken, metrekare bazında en yüksek kiralama hacmi İstiklal Caddesi’nde oldu. Bağdat ve İstiklal caddelerinde sayıca fazla ancak alan olarak daha düşük kiralama işlemleri her iki cadde de apartmanların zemin katlarının perakende alanı olarak kullanılan görece küçük metrekareli mağazalar olmasına bağlanıyor. İstiklal Caddesi’nde ise birkaç büyük perakendecinin komple bina satın alması veya kiralaması işlem hacmini arttırdı. Son on iki ay içerisinde İstiklal Caddesi’nde 17 adet mağazada yaklaşık 6 bin 900 metrekare yeni kiralama gerçekleşti.
Uzunluk: 1.42 km
Çevrede yaşayan nüfus: 430 bin 500
Kiralama alanı: 58 bin 700 metrekare
Mağaza sayısı: 272
Uluslararası marka: 36
Lüks marka: yok
Ziyaretçi sayısı: hafta içi 115 bin, hafta sonu 200 bin

BENZER YAZILAR