İşte Kanal İstanbul güzergâhı!

Yazıyı paylaş:

İstanbul’un çılgın projesi olarak bilinen Kanal İstanbul’un güzergâhı kesinleşti. 2011 yılından beri gündemde olan Kanal İstanbul projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek. 60 milyar TL yatırımla hayata geçirilecek. Projenin ÇED süreci başladı. Peki, Kanal İstanbul nerelerden geçecek? İşte ayrıntılar…

 

Kanal İstanbul nerelerden geçiyor?

İstanbul’un Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırlarında yer alan proje kapsamında tesis edilecek olan alt ve üst yapıların tamamı İstanbul ili, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde, kıyı yapılarından Karadeniz’de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin, Karadeniz Limanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde yer alıyor.

 

Proje detayları ise şöyle;

  • Kanal İstanbul güzergâhının yaklaşık 7 bin 41 metrekarelik kısmı; Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3 bin 100 metrekarelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik kısmı Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28 bin 564 metrekarelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde yer alıyor.

 

  • Küçükçekmece Yat Limanı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde Küçükçekmece Gölü üzerinde, Sazlıdere Yat Limanı’nın 204 teknelik kısmı Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve 656 tekne kapasiteli ikinci kısmı Arnavutköy, Marmara Konteyner Liman alanı ise Küçükçekmece ilçesi kıyı şeridinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında, Karadeniz Konteyner Liman alanı ise kanalın çıkış noktasında Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde kalıyor.

 

  •  Proje kapsamında kanal kazısından çıkan malzemeler ile Marmara Denizi’nden Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak. Adalar batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizi’ne bakan kıyılarında yer alacak.

 

Kanal İstanbul projesi Küçükçekmece mahallelerini etkiliyor!

Kanal İstanbul güzergâh, Küçükçekmece’nin Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinde yerleşim yerlerini doğrudan etkileyecek. Kanal güzergâhı içerisinde kalan bazı konutlar, yazlıklar ve tarım arazileri de kamulaştırılacak.

 

Kanal İstanbul 5 yılda tamamlanacak

Kanal İstanbul projesinin 5 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması halinde Türkiye’ye 100 yıl hizmet etmesi öngörülüyor.

 

Kaynak: Habertürk


BENZER YAZILAR