Kadıköy’de kaç bina deprem riskiyle karşı karşıya?

Yazıyı paylaş:

Kentsel dönüşümün önemli merkezlerinden biri olan Kadıköy’de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kadıköy’de yapılan tespitlere göre 30 bin 500 bina bulunuyor. 27 bin binanın 1998 yönetmeliğinden önce yapıldığı için depreme karşı risk taşıdığı belirtiliyor. Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan Kadıköy’de gerçekleştirilen dönüşümün daha 10-15 yıl süreceğini belirtiyor. İrfan Aydoğan, özellikle Bağdat Caddesi’nin bir rant merkezi haline geldiğini ve bu yüzden farklı sektörlerden herkesin Cadde’de müteahhitliğe soyunduğunu ifade ediyor. 
Fiyatlar giderek artacak
İrfan Aydoğan, “Kadıköy, hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. En son yapılan istatistiklere göre Kadıköy’de konut fiyatları yüzde 15 oranında arttı ve fiyatların giderek daha da artması bekleniyor. Bugün neredeyse her sektörden kişi, müteahhit olarak karşımıza çıkmaya başladı. Ev sahiplerine verdikleri yüksek yüzde teklifleriyle altından kalkamayacakları bir yükün altına giriyorlar. Yakın bir zamanda hem kendileri hem de Kadıköylüler mağdur olacak. Bunun örneklerini şimdiden görmeye başladık” açıklamalarında bulunuyor.
“Belediyelerdeki yığılmanın önüne geçilmeli”
Aydoğan, gayrimenkul sahiplerinin teklif veren firmaların yapacakları binaların niteliklerinden ziyade, kendilerine verecekleri kira ve taşınma teklifleriyle daha çok ilgilendiklerini ifade ediyor. Müteahhitlerin arsa sahiplerine yüksek kira ve taşınma bedelleri ödediklerini söyleyen Aydoğan, devletin ayrıca bir kira yardımı yapmasına karşı çıkıyor. İrfan Aydoğan, “Kentsel dönüşümünden dolayı hem belediyelerde hem kadastroda bir yoğunluk var. Devlet arsa sahiplerine kira yardımında bulunmaktan ziyade belediyedeki ve kadastrodaki istihdamı arttırmalı. Böylece belediyelerdeki yığılmanın önüne geçilip ruhsat süreçleri hızlanacaktır” diyor.

BENZER YAZILAR