Şahsiyet dizisinin çekildiği Kambura’da ev sahibi olmak hayal mi?

Yazıyı paylaş:

Kambura, Şahsiyet dizisinin yayınlanmaya başlandığı 2018 yılından beri Türkiye’de en çok merak edilen yerlerden. Peki Kambura neresi? Kambura Köyü nerede? Şahsiyet dizisi boyunca bu sürükleyici hikâyenin çevresinde dönüp durduğu köye adını veren kambura ne demek? 2019’da Haluk Bilginer’e Emmy Ödülü kazandırdıktan sonra tekrar izlenme oranları artan Puhu TV dizisi Şahsiyet ile ünlenen Kambura Köyü gerçekten var mı?

 

Kambura ne demek?

Kısa sürede en sevilen diziler arasına giren Şahsiyet’in ana mekânlarından Kambura, özellikle yeşil alanları ve sahil kıyısı görüntüleriyle ilgi çekiyor. Kambura Köyü’nün Türkiye’de nerede olduğu kadar isminin anlamı da merak uyandırdı. Şahsiyet dizisi izleyicileri için Kambura, Agâh Beyoğlu’nun öldüreceği kişilerin dosyalarını ele geçirdiği Kambura Adliyesi’nin bulunduğu, geçmişte görev yaptığı yer.

Kambura ne demek? Dizinin popülerliğini kaybetmemesi sayesinde kambura’nın nerede olduğu kadar kambura kelimesinin anlamını merak edenlerin de sayısı hiç de az değil. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde “kambura” kelimesi şöyle açıklanıyor: Kitapların ciltlenmesiyle sırt bölümünde oluşan yuvarlaklık. “Kambura makinesi” ise “ciltçilikte, kitapların sırtını yuvarlaklaştırma ve sırt kenarlarını düzgünleştirmekte kullanılan makine” olarak biliniyor.

 

Kambura Köyü nerede?

Kambura Köyü nerede? Bir başka deyimle, Şahsiyet dizisinin çekildiği yerlerden biri olan Kambura, Türkiye’de hangi il sınırları içerisinde yer alıyor? Daha da akıl karıştırıcı bir soruyla yaklaşmak gerekirse, Kambura diye bir yer gerçekten var mı? Şahsiyet dizisinde Haluk Bilginer’in canlandırdığı ana karakterlerinden Agâh’ın geçmişte görev yaptığı Kambura’nın adını taşıyan bir yer gerçek hayatta yok.

 

Kambura neresi?

Peki Şahsiyet dizisi boyunca pek çok sahneye ev sahipliği yapan ve Kambura olarak gösterilen yer Türkiye’de nerede? Deniz kıyısında konumlanan Kambura esasında Bursa ili sınırları içerisinde konumlanıyor. Kambura Bursa şehrinin doğal güzellikleri ve özel tarihiyle bilinen Gölyazı beldesi, Şahsiyet dizisinde Kambura Köyü olarak karşımıza çıkıyor. Gölyazı beldesi, Bursa’nın Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

 

Gölyazı’nın yıldızı Şahsiyet ile parladı

Bursa’nın popüler ilçelerinden Nilüfer’e bağlı olan Gölyazı için Yunan mitolojisinde “ateşin, müziğin ve ışığın tanrısı Apollon’un şehri” tanımı kullanılıyor. Uluabat Gölü’nün kuzeyinde yer alan Gölyazı, muhteşem manzarasıyla Şahsiyet dizisi için eşsiz bir arka plan sundu. Diziyle birlikte ziyaretçi sayısı artan Gölyazı, Uluabat Gölü’ne uzanan yarımadası kadar MÖ 4. yüzyıla tarihlenen geçmişiyle de turistik bir mekân.

 

Kambura’ya nasıl gidilir?

Şahsiyet dizisinde Kambura olarak yer verilen Gölyazı’ya nasıl gidilir? Gölyazı Bursa’ya 42 kilometrelik mesafede. Bursa-İzmir karayolunun 37. kilometresinden güneye doğru kıvrılarak rotanızı Uluabat Gölü’ne çeviriyorsunuz. Uluabat Gölü’nü gördükten sonra 5 kilometre yol alıyorsunuz ve karşınıza Gölyazı tabelası çıkıyor. Tabelayı görür görmez sola dönüyorsunuz ve zeytin ağaçlarının süslediği yolu takip ettiğinizde Gölyazı’ya ulaşıyorsunuz.

 

Kambura’yı görmek için Gölyazı’ya gidenlerin bilmesi gereken 3 şey

1) Gölyazı, tarihte Apollon Krallığı’nın başkenti olarak geçiyor. Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu yıllarında da Gölyazı sessiz sakin bir belde olarak tanınıyor. Aynı zamanda ismi Mübadele ile birlikte anılan yerlerden biri.

2) Bursa Nilüfer’e bağlı Gölyazı bugün koruma altında bir SİT alanı. Ulubat Gölü kıyısında konumlanması nedeniyle oldukça sakin ve huzurlu bir belde olduğu aşikâr. Gölyazı halkının belli başlı geçim kaynağı ise balıkçılık.

3) Gölyazı görenleri hayran bırakan manzarasıyla sadece Şahsiyet ekibine değil, başka sinema filmlerine de mekân oldu. Başarılı yönetmen Derviş Zaim’in etkileyici Balık filmi, Güneşi Beklerken isimli televizyon dizisi bunlardan sadece birkaçı.

 

Bursa’da ev sahibi olmak

Gölyazı beldesini yakından görmek isteyenler ya kasabada konaklama imkânı araştırıyor ya da Bursa Nilüfer ilçesini tercih ederek başta Gölyazı olmak üzere bölgedeki diğer yerleri de yakından tanıma fırsatı yakalıyor. Meraklısı için Zingat Bölge Raporu 2020 Ocak ayı verilerine göre Bursa il ve Nilüfer ilçesinde bulunan ortalama 100 metrekarelik satılık ve kiralık daire fiyatlarını derledik.

Bursa satılık ev piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 1,29 oranında artış gösterdi. Bursa şehrinde ortalama konut metrekare fiyatları 2.179 TL olurken, konut yatırımının geri dönüş süresi 18 yıl olarak hesaplanıyor.

• Bursa şehrinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 163 bin 414 TL ile 272 bin 400 TL arasında değişiyor. Bölgede 100 metrekarelik dairelerin Bursa kira fiyaları ise 772 TL ile 1.286 TL aralığında hesaplanıyor.

• Bursa’da konut metrekare fiyatı en yüksek ilçeler arasında Nilüfer, Mudanya ve Osmangazi öne çıkıyor. Bursa’nın konut yatırımı en değerli üç ilçesindeki en güncel satılık emlak ilanları için üzerine tıklamanız yeterli.

 

Bursa Nilüfer’de satılık ve kiralık daire fiyatları ne kadar?

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde satılık ev piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 0,14 oranında artış gösterdi. Nilüfer ilçesinde ortalama konut metrekare fiyatı ise 2 bin 439 TL olarak hesaplanıyor.

Konut yatırımının geri dönüş süresinin 17 yıl olduğu Nilüfer ilçesinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyat aralığı 182 bin 962 TL ile 304 bin 900 TL arasında farklılık gösteriyor.

Bursa Nilüfer kiralık daire fiyatları ne kadar? Yeni konutlarla dikkat çeken Nilüfer ilçesinde ortalama 100 metrekarelik dairelerin kira fiyatları 909 TL ile 1.515 TL aralığında. Bursa Nilüfer’de ortalama kira fiyatı ise 1.212 TL.

 

Şahsiyet dizisi nerede çekildi?

Yönetmenliğini Onur Saylak’ın yaptığı Şahsiyet dizisinde Kambura Köyü’ne ev sahipliği yapan Bursa’nın Gölyazı beldesinin yanı sıra İstanbul da çekimlerin ağırlık kazandığı şehir oldu. İstanbul’da Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi, Asmalı Mescid, Şişhane ve Tünel’in yanı sıra Riva, Çamlıca Tepesi ve Beykoz Korusu da sahne çekimlerinde tercih edilen mekanlardan. Agâh Beyoğlu’nun yaşadığı apartman ise Asmalı Mescid Jurnal Sokak’ta.

 

Şahsiyet yıllara meydan okuyor

Şahsiyet dizisi 2018 yılında yayınlandı ve 12 bölümden oluşuyor. Puhu tv dizisi Şahsiyet, 2019 yılında olduğu gibi 2020’de de halen internette en çok izlenen dizilerden biri olarak dikkat çekiyor. Şahsiyet IMDb listesinde de en iyi diziler arasında 8,9 puanla 32’inci sırada. Internet Movie Database (IMDb), tüm ülkelerin ve bütün dönemlerin sinema filmleri, televizyon film ve dizileri, film yıldızları ile ilgili bilgiler içeren bir veri tabanı sunuyor.

 

Şahsiyet dizisi konusu

Emekli adliye memuru Agâh Beyoğlu, İstanbul Beyoğlu’nda yalnız ve münzevi bir yaşam sürdürmektedir. Kızı yurt dışında yaşamaktadır, eşi ise yıllar önce vefat etmiş ve eşinden kendisine miras kalan Beyoğlu Apartmanı’nda yaşamaktadır.
Agâh’ın bu mütevazi hayatı, kendisine Alzheimer başlangıcı teşhisinin konmasıyla altüst olur. Hastalığı nedeniyle eninde sonunda bütün anılarını unutacağını düşünen Agâh, unutmanın bir fırsat olduğu fikriyle, senelerdir planladığı cinayeti işlemeye karar verir. Nasılsa ileride hatırlamayacağı bu suçtan dolayı vicdan azabı da çekmeyecektir.

Agâh’ın cinayet işleme kararı, cinayet büronun tek kadın polis olan Nevra’nın da yaşamını tamamen değiştirecektir. Bu esnada Agâh’ın yurt dışında yaşayan alkolik kızının eşiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle oğlu ile birlikte İstanbul’a dönerek babası Agâh ile birlikte yaşamaya başlaması, cinayet büro amirliğindeki polislerin yaşamları, Nevra’nın hayatına giren genç ve ünlü gazeteci derken tüm hikâyeler Kambura’da buluşur. Ard arda işlediği cinayetlerle Agâh ve cinayetlerin her birine özel bir mesaj alan Nevra hayatlarının dönüm noktasında hafızalarının derinlerine inerler.

 

Şahsiyet dizisi ekibi

Şahsiyet dizisinin yönetmen koltuğunda Onur Saylak oturdu. Dizinin senaristliğini ise Hakan Günday üstlendi. Şahsiyet’in başrollerinde Haluk Bilginer ve Cansu Dere rol aldı. Şahsiyet oyuncuları arasında Haluk Bilginer ve Cansu Dere’nin yanı sıra her biri başarılı performanslarıyla izleyiciden tam not alan Şebnem Bozuklu, Metin Akdülger, Necip Memili, Hüseyin Avni Danyal, Müjde Ar, İbrahim Selim, Şenay Gürler, Ayhan Kavas ve Fırat Topkorur’dan oluşan güçlü bir kadro var. Doğuş Grubu’nun dijital platformu Puhu TV’de yayınlanan dizinin yapımcısı ise Ay Yapım.

 

Haluk Bilginer Şahsiyet ile Emmy Ödülü kazandı

Başarılı aktör Haluk Bilginer, Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle uluslararası arenada da takdir topladı ve 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde “en iyi erkek oyuncu” seçildi. Haluk Bilginer, New York’ta düzenlenen Emmy Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, dizide adalet ve bellek kaybı kavramlarının anlatıldığını söyleyerek “İçinde yaşadığımız toplumun bellek kaybı yaşamadığından emin olun.” mesajını verdi.

Haluk Bilginer’in “en iyi erkek oyuncu” dalında Emmy Ödülü’nü kazanması ülkemizde de büyük sevinç yaşattı. Sanatçı yaptığı açıklamada “Kendimden çok Türkiye’ye bu ödül gittiği için çok mutluyum. Çok severek, beğenerek yaptığımız bir işin başkaları tarafından da uluslararası bir platformda takdir edilmesi ve ödülle taçlandırılması çok mutlu edici bir şey. Çok mutluyum.” diye konuştu.


BENZER YAZILAR