Kasım’da konut fiyatları nasıl değişti?

Yazıyı paylaş:

Yedi büyük şehirde son üç aydan son iki yıla konut fiyatlarında nasıl bir değişim yaşandı? Bölgesel satış fiyatlarında hangi şehirler öne çıktı? Konut fiyatları ve finansal yatırım araçlarının yıllık getiri değişimleri nasıl gerçekleşti? Yedi büyükşehirde gayrimenkul amortisman süreleri nedir? Tüm bu soruların yanıtları REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Kasım 2015 değerlendirmesinde… 

 

Son bir yılda konut satış fiyatlarındaki değişim 

Yedi şehir üzerinden değerlendirilen Türkiye konut piyasasına satış ve kira fiyat değişimi açısından bakıldığında, son üç ayda yüzde 7’lik değişim yaşandı. Bu değişim hem satış hem de kira fiyatlarında son altı ay için yüzde 11’lik orana sahip. Son bir yıl göz önüne alındığında ise konut satış fiyatlarında yüzde 19, konut kira fiyatlarında yüzde 16’lık değişim yaşandı.

 

En yüksek oran Adana ve Antalya’da

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 14’le Adana ve Antalya’ya ait. Adana ve Antalya’yı  yüzde 12 ile İstanbul ve Kocaeli, yüzde 11’le İzmir, yüzde 8’le Ankara ve Bursa takip etti.

 

Yatırım araçlarında gayrimenkul kaçıncı sırada?

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Kasım 2015 verilerinin “konut fiyatları ve finansal yatırım araçları yıllık getiri değişimleri” analizinde “gayrimenkul yatırımı”, Amerikan doları ve külçe altından sonra üçüncü sırada yer aldı. Yıllık getiri oranları açısından Amerikan doları yüzde 30’luk, altın (külçe) yüzde 22’lik, yedi şehirdeki Türkiye konut satış fiyat endeksi ise yüzde 19’luk orana sahip. Sıralamada dördüncü sırada yer alan Euro’nun değeri ise yüzde 15 oldu.

 

Yedi büyükşehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Kasım 2015 değerlendirmesine göre, yedi büyük ilin amortisman süreleri yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 18.9

İzmir: Yüzde 18.9

Ankara: Yüzde 18.7

Kocaeli: Yüzde 18.1

İstanbul: Yüzde 17.9

Antalya: Yüzde 17.2

Bursa: Yüzde 17.1


BENZER YAZILAR