Kentsel dönüşüm hangi riskleri beraberinde getiriyor?

Yazıyı paylaş:

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı ve 24 Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, yoksulluğu ve deprem riskini ortadan kaldırmak amacıyla başlayan kentsel dönüşümün, şehre başka yoksulluk ve riskler getirmeye başladığını söyledi.
Bunda master plan yapılmamasının ve ‘eski yapı yerine yenisi’ mantığı güdülmesinin etkisi bulunduğunu kaydeden AK Partili eski belediye başkanı belediyelere eleştiride bulundu. Yeniay, “Belediyeler iyi niyetle çıktıkları yolda yetersiz kaldı. Yapı yerine yenisi dönüşüm değildir. Risksiz yapı yapılıyor, tamam ama ortaya çıkardığı sorunları ortadan kaldırmak mümkün olamıyor. Mesela ulaşım. Bölgelerde artan trafik baskısı bunun bir örneği. Ben eski İstanbul İmar Komisyonu başkanı idim. O zaman İstanbul için tarım, ekoloji, hava ve yer altı su koridorlarını, bunların kademelendirilmesi ve süreç analizlerini belirlemiştik. Yani rüzgârı kesmemek gerekiyor. Göçmen kuş manyalarına girmememiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm sadece başı sokulan bina değildir. Binlerce bileşeni var, düşünmek gerekir. Düşünülmediği için birbiriyle anlamlı olmayan şekiller ortaya çıkabiliyor” dedi.
İstanbul’da 3 bölgede kentsel dönüşüm planladıklarını kaydeden 24 Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, “10 yıllık projelerimiz hazır. Küçükçekmece, Bağcılar, Başakşehir, Büyükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu, Ataşehir ve Kartal’da projelerimiz olacak. Ayrıca Ankara’da projelerimiz olacak” dedi.

BENZER YAZILAR