Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Yazıyı paylaş:

Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye’nin tüm şehirlerinde konut ihtiyacını karşılamak için hayata geçiriliyor. Kentsel dönüşümle birlikte binasını yenileyenlerin sayısı da hızla artırıyor. Bu süreçte ise en çok merak edilen konuların başında ise kentsel dönüşüm kredisi geliyor.

Mülk sahipleri kentsel dönüşüm kredisinden yararlanarak, binalarını yenileyebilirler. Ancak her mülk sahibi bu krediden yararlanamıyor. Bu kredideki öncelikli şart konutun “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında bulunan riskli bölgelerde bulunmasıdır. Peki, kentsel dönüşüm kredisi nedir? Nasıl alınır? Kentsel dönüşüm sürecinde maddi destek nasıl alınır? İşte kentsel dönüşüm kredisiyle ilgili bilinmesi gerekenler…

 

Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi, Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında bulunan riskli bölgelerde yaşayan kat malikleri ve kiracıları için sunulan kredi çeşididir. Kentsel dönüşüm kredisinin en önemli özelliği ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu krediyi çekenlere faiz kolaylığı sağlamasıdır.

Kentsel dönüşüm kredisinden;
• Evlerinin yenilenmesini isteyen mülk sahipleri,
• Belirtilen riskli yapılarda en az bir yıl oturan kiracılar,
• Yaşadığı konut riskli ilan edilen ve farklı bir konut almak isteyen mülk sahipleri yararlanabilir.

 

Kentsel dönüşüm kredisi şartları nedir?

Evini yenilemek isteyen herkes kentsel dönüşüm kredisi alamıyor. Bunun için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için; yaşanılan binanın riskli alan edilen bölgenin sınırları içerisinde olması gerekiyor. Ya da mülk sahibi kendi başvuru yaparak, binasının riskli olduğunu kanıtlamalı. Bu kriterleri yerine getirenler kentsel dönüşüm kredisinden ve devletin sunduğu desteklerden faydalanabiliyor.

 

Dönüşüm desteği nasıl alınır?

• Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan Deprem Risk Raporu almalısınız.
• Binanızın Deprem Risk Raporu hazırlandıktan ve Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra kredi alabilirsiniz.
• Kat malikleri her bağımsız bölüm için en fazla 100 bin lira kredi yardımı alabilir. Bir malik en fazla 5 bağımsız bölüm için yardım alabilir.

 

Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru!

 


BENZER YAZILAR