Kentsel dönüşümde “Gayrimenkul Sertifikası” dönemi!

Yazıyı paylaş:

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), son zamanlarda gündemde olan ve merak edilen “Gayrimenkul Sertifikası” ile ilgili bir panel düzenledi. Gayrimenkul sertifikaları ile ilgili merak edilen sorulan cevaplandığı panelde, bu sertifikaların kentsel dönüşüme etkisi de konuşuldu.

Nisan ayında borsada işlem görecek
Panelin açılış konuşmasını yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, gayrimenkul sertifikalarının nisan ayının ilk haftasında Borsa’da işlem görmeye başlayacağını belirterek, “Gayrimenkul sertifikasının lansmanıyla beraber sermaye piyasalarımız için genişleme ve derinleşme trendini de başlatmış olacağız. Gayrimenkul sertifikalarıyla en geniş kitleye hitap edebileceğiz” dedi.
Karadağ, gayrimenkul sertifikası hakkında şu şekilde konuştu; “Kısım kısım yatırım yapabilecekler. En ucuz 469 bin lira olacak. Banka kredisi kullanmadan, parası olan arzdan 50-100 liralık alır. Devamında Borsa’da işlem göreceği için parası oldukça, proje sonuna kadar, ne kadar tasarruf etmek istiyorsa pay alarak asgari gerekli olan sertifika adedine ulaşırsa hemen müracaatla daireyi kendi adına bloke ettirebilecek. Biz de diğer işlemleri kurulumuzun denetimi nezdinde gerçekleştirmiş olacağız. Bu, küçük yatırımcı için gerçekten büyük bir fırsat. Menkul kıymet satın alıyorsunuz ve bu proje dönemi sonunda gerçek konuta dönüşüyor.”

 

Sektörün önünü açacak bir uygulama
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise yaptığı konuşmada, konut üreten inşaat sektörünün finansmanı ve konuta talep gösteren vatandaşın finansmanı nedeniyle hem arz hem de talep tarafını dikkate alarak yeni modeller ortaya konulmasının sektörün önünü açacak adımlardan olduğunu söyledi. Konut finansmanını diğer sektörlerinden ayıran temel konuların başında uzun vadeli finansman kaynağı gereksinimi olduğunu dile getiren Ertaş, “Özellikle yurt dışında 20-30 yıl, Türkiye’de ise 7 yıl üzerinde yoğunlaşmış ancak 10-15 yıllık bir finansman gereksinimi var. Arz tarafında ise ortalama bir konut projesinin 3 yılda tamamlandığını dikkate aldığımızda 3 yıllık bir finansman, gelişmelerden olumsuz etkilenmeyecek, projenin tamamlanmasını garanti edecek ve maliyetini de minimize edecek finansman kaynağına sektörün sağlıklı gelişimi için ihtiyaç var” dedi.

Tasarruf ve yatırım aracı
Bir taraftan deprem riskini bertaraf edecek kentsel dönüşüm projeleri kapsamında diğer taraftan da genç nüfus nedeniyle artan konut ihtiyacını karşılayacak çağdaş kentlere sahip olmanın herkes açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Ertaş, “Bugün yaklaşık 6 milyon konutumuzun dönüştürülmesi, tarihi ve kültürel dokularımıza ve mimarimize uygun akıllı ve çevreci şehirlerin oluşturulması hükümetimizin de ajandasında olan bir konudur. Bu projeleri gerçekleştirmek büyük bir finansman kaynağına da gereksinim gösteriyor. Bankalarımızın 20 yıla varan taksitlerle konut kredilerini yaygınlaştırmaları, Emlak Konut ve diğer markalı şirketlerimizin yine 20 yıla kadar uzun vadeli taksitlerle konut satışı kampanyaları, konut edinmek için asgari 3 yıl bir bankada hesap açtıran vatandaşlarımıza 15 bin liraya kadar devlet katkısı yapılması, tapu harçalarında, KDV ve damga vergilerinde ciddi indirimler son dönemlerde uygulamaya geçirilen teşvik önlemlerinden bir kaçıdır” diye konuştu. Ertaş, bu hafta ilk halka arzı gerçekleşecek gayrimenkul sertifikalarının hem inşaat projesi geliştirecek şirketler için bir finansman kaynağı hem de vatandaşlara konut projelerinin kazancından yararlanma imkanı sunan, dilimler halinde alınmak suretiyle konut satın almayı kolaylaştıran bir tasarruf ve yatırım aracı olduğuna dikkat çekti.

Kentsel dönüşümde yeni bir finansman yöntemi
Gayrimenkul sertifikalarının, kamu veya özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerinde yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğini dile getiren Ertaş, “Bu bağlamda, yapılan düzenlemede, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm amaçlı projelerinde de kullanılmasına yönelik oldukça teşvik edici düzenlemeler yer almaktadır. Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüme yönelik gayrimenkul projelerinde, kentsel dönüşümün yapılacağı alanda yaşayan vatandaşlarımız, hak sahibi oldukları ev veya iş yerleri karşılığında isterlerse gayrimenkul, isterlerse gayrimenkul sertifikalarından alabileceklerdir.” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul sertifikası kentsel dönüşümü hızlandıracak
Açılış konuşmalarının ardından Sermaye Piyasası Kurulu Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkan Yardımcısı Eser Şağar moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi. Panelde; Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Kemal Şahin ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Finans Baş Danışmanı Mehmet Urcu konuşmacı olarak yer aldı. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan düzenlenen panelde, Başakşehir Park Mavera 3 Projesi’nde konvansiyonel satışla ilgili SPK’nın bir denetlemesi olmayacağını dile getirdi. Eser Şagar da gayrimenkul sertifikasındaki payların hepsinin aynı değere sahip olduğunu, bu nedenle her payın aynı değeri temsil ettiğini belirterek, “Ancak yeteri kadar sertifika toplayamazsanız, kalanı için kredi kullanımı ya da nakitle tamamlama gibi opsiyonlar sunuluyor. Ola ki kalan payları borsadan toplayamazsanız daireyi satın almanız söz konusu olabilecek” bilgisini verdi.

Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Kemal Şahin ise faiz hassasiyeti olan kişiler için gayrimenkul sertifikasının iyi bir alternatif olacağını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Finans Baş Danışmanı Mehmet Urcu ise gayrimenkul sertifikalarıyla birlikte kentsel dönüşüm projelerinde çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirilebileceğinden bahsetti.


BENZER YAZILAR