Kentsel dönüşümde kiracı hakları

Yazıyı paylaş:

Tüm ülkede, özellikle depreme dayanıksız binalar için kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Kentsel dönüşüm, sadece ev sahiplerinin değil, kiracıların da gündeminde. Süreç, kiracılar için evi tahliye etme, kira yardımı, yeni ev bulma süreci gibi birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

Peki kentsel dönüşümde kiracı hakları neler? İşte detaylar…

Oturduğu konut riskli yapı kabul edilen kiracı ne yapmalı?

Riskli yapı kararı alan kiracılar bulundukları evi en kısa sürede tahliye etmeleri gerekiyor. Belediye, tahliye için iki aylık bir süre veriyor. Eğer bu süre içinde tahliye işlemi gerçekleştirilmezse bir aydan az olmak şartıyla ek süre verilebiliyor.
Aynı zamanda riskli yapı tespiti yapılan konuttan çıktığınızda kira sözleşmeniz bitmemiş dahi olsa sona ermiş kabul ediliyor.

Kira ya da kredi desteği

En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri yararlanabiliyor. Kiracılara bir sefere mahsus olmak üzere 10 bin ile 17 bin 500 lira arasında ödeme yapılıyor. Konut almak için 0.79 faiz imkânıyla 1 milyon 250 bin lira tutarında verilen krediden yararlanmak isteyen kiracı, kira veya kredi desteğinden birini seçerek faydalanabiliyor.

Depozito geri ödenir mi?

Ev sahipleri riskli konutlarını terk etmek zorunda olan kiracılarına depozitolarını geri ödemek durumundadır. Kira sözleşmesi sonlanacağından kiracı ve ev sahibi buna göre şartları yerine getirmeliler.
Kentsel dönüşüm sürecine giren binanın yapımı tamamlandığında eski kiracı eğer isterse ayrıldığı konutta yeniden oturma talebinde bulunabilir. Ev sahibi kentsel dönüşümde yenilenen evini yeniden kiraya verecekse, ilk olarak eski kiracıya teklifte bulunması gerekiyor. Ancak yeni kira bedeli değişebilir, bunu da ev sahibi belirleyecektir.

 


BENZER YAZILAR