Kira sigortası ne işe yarar?

Yazıyı paylaş:

Ev sahiplerinin en çok yakındığı konuların başında kiracıların sözleşmede belirtilen kira bedellerini zamanında ödememesi ya da kiralarını aksatması geliyor. Ev sahipleri kiralarını alamamaktan şikayetçi olurken; kiracılar ise kirayı ödeyememenin ve onları bekleyen hukuki süreçlerin sıkıntısını yaşıyor. Kimi zaman bu tarz sorunlar karşılıklı konuşmayla çözüme kavuşuyor. Bazı durumlarda ise iş hukuki süreçlere havale ediliyor. 

 

“Mutlu kiracı-mutlu ev sahibi” olmak için ipuçları…

 

İşte böyle durumlarda ev sahipleri ve kiracıların mağduriyet yaşamaması için “kira sigortası” bir seçenek oluşturuyor. Kira sigortası, kira ödeme sıkıntısı yaşayan kiracıların ve kiralarını zamanında alamayan ev sahiplerinin haklarını koruyan, her iki taraf içinde avantajlı çözümler sunan hukuki bir sigorta türü. Yurtdışında birçok ülkede yaygın olan bu sigorta türü ülkemizde 2007’den beri kullanılıyor.

 

“Kiracıların yasal hakları” ile ilgili video için tıklayın!

 

Kira sigortası nasıl yaptırılır?

  • Ev sahipleri kira sigortası yaptırdıklarında, kiracısının ödenmeyen biriken kiralarını sigorta firmasından temin edebiliyor. Tabii bunun için aylık olarak ödedikleri bir sigorta primi var.
  • Düzenli şekilde aylık ödenen bu ücret karşılığında sigorta firmaları ev sahiplerine birikmiş ödenmeyen kiralarını ödüyor ve kiracılara karşı açılacak davada avukat ücreti ve hukuki tüm süreçte ödenmesi gereken masrafları kendisi karşılıyor.

 

Kira kontratında nelere dikkat etmeli? 

 

Kira sigortasının avantajları nelerdir?

Kira sigortasının hem kiracılar hem de ev sahipleri için avantajları vardır. İşte kira sigortasının kiracılar ve ev sahipleri için avantajları…

 

Kira sözleşmesinin kiracılar için avantajları:

• Kiracının istenmeyen bir kaza ya da benzeri bir durumla karşılaşmasıyla oluşan iş göremezlik durumunda sonucu kira ödeyemediğinde sigorta devreye giriyor ve kiracının borçlarını ödüyor.

• Kiracı işsiz kaldığında sigorta kira borçlarını karşılıyor.

• Kiracı eğer vergi mükellefiyse veya hissedar durumundaysa iflas yaşaması durumunda sigorta kiracının kira borçlarını karşılıyor.

 

Ev sahipleri için avantajları:

• Kiracısı ile yaşayacağı hukuki süreçte avukat ücreti dâhil her türlü masrafı karşılanıyor.

• Biriken kira borçlarını kiracıdan alamama durumunda sigortadan bu borcu tahsil ediyor.

• Sadece ev değil iş yeri kiralayanlar içinde aynı avantajları içeriyor.


BENZER YAZILAR