Kiracıların ev sahibine sorması gereken 5 soru!

Yazıyı paylaş:

Hayallerinizdeki kiralık evi hem de tam da istediğiniz fiyata buldunuz ve ev sahibiyle anlaştınız; ev artık sizin! Ancak kira sözleşmesinden önce ev sahibiyle bazı konuları netleştirmelisiniz. Bu konularda aynı fikirde olmanız durumunda sözleşmeyi imzalamanız her iki taraf için de daha yararlı olacaktır. İşte kira sözleşmesini imzalamadan önce ev sahibiyle netleştirmeniz gereken konular…

1. Duvar rengi değiştirilebilir mi?

Bazı ev sahipleri, kiracıların dairelerinde değişiklik yapmaları konusunda oldukça rahat davranabiliyor. Ancak dairede ne gibi değişiklikler yapılıp yapılamayacağı konusunda katı kurallara sahip olan ev sahipleri de var. Bu sebeple duvar rengi değiştirmek ya da zemini yenilemek gibi istekleriniz varsa, kira sözleşmesini imzalamadan önce ev sahibinizle bu tür konuları netleştirmelisiniz.

2. Kira devredilebilir mi?

Eğer işiniz gereği dönemsel olarak farklı şehir ya da ülkelerde yaşamanız gerekiyorsa, evinizi başkasına dönemsel olarak kiralamak isteyebilirsiniz. Böylece kira bedelini de bu şekilde karşılayabilirsiniz. Evi dönemsel olarak kullanmadığınızda başkasına devredebileceğinizi ya da oda arkadaşı getirmenize izin verilip verilmediğini öğrenebilirsiniz.

3. Depozito ne kadar?

Yeni bir eve taşındığınızda ev sahibiniz sizden depozito talep edecektir. Depozito, güvence bedeli olarak biliniyor. Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların henüz taşınmadan ödedikleri depozito, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülk sahibi tarafından kiracıya geri ödeniyor. Esasında bir ev sahibinin yeni kiracısından talep edebileceği depozito bedeli kanunla sınırlandırılarak belirlenmiş durumda. Bir kiracı, kiraladığı gayrimenkul için en fazla üç aylık kira fiyatı kadar depozito verme hakkına sahip. Ev sahipleri üç aylık kira fiyatı toplamından daha yüksek oranda depozito isteyemiyor. Bu konuda ev sahibinizle sözleşme öncesi anlaşmanızda yarar var.

4. Evcil hayvanlara izin var mı?

Birçok ev sahibi kedi ya da köpek gibi evcil hayvanı olan kişilere ev kiralamak istemeyebiliyor. Böyle bir durumda mağdur olmamak için mutlaka taşınmadan önce bu konuda ev sahibinizle açık ve net bir şekilde konuşmalısınız.

5. Tamirat / onarım masrafları kime ait olacak?

Dairenize üst kattaki büyük bir sızıntı yüzünden sular basarsa ya da kombi bozulursa bu masrafları kimin karşılayacağınız önceden konuşmalısınız. Eve taşınmadan önce konutu çok iyi incelemeli ve onarım gereken yerleri tespit ederek bunu ev sahibinizle paylaşmalısınız. Ayrıca taşındıktan sonra sizden kaynaklanmayan sorunların masraflarını kimin karşılayacağını da netleştirmelisiniz.

 


BENZER YAZILAR