10 maddede kiracılı ev satışının püf noktaları

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul, her dönemin yatırımcısına kazandıran yatırım araçlarının başında geliyor ve emlak yatırımında alıcı ve satıcıların tercihleri değişebiliyor. Örneğin; bazı ev sahipleri evlerini kiracıların çıkarılmaması ya da kira kontratının yenilenmesi şartıyla satışa çıkartabiliyor.

Boş bir ev satmak daha kolay gibi görünebilir ancak emlak yatırımı yapmak isteyenler için kiracısı hazır ev, önemli bir fırsat olabiliyor.

Gayrimenkul danışmanları kiracılı ev satın almak ya da satmak isteyen potansiyel müşterilerine yardımcı olmak için bazı önemli adımları mutlaka izlemeli. İşte kiracılı ev satmak için önemli ipuçları…

Kiracının yaşadığı bir evin satışını yaparken bilmeniz gerekenler

1) Kiracılı ev satışında potansiyel müşterilerinize evi gezdirmeden önce iyi bir planlama yapmanız gerekebilir. Öncelikle hem kiracı hem de evi satın almak isteyen müşterinizin rahat hissetmesini sağlamalısınız.

2) Kiracıya satış süreci hakkında uygun bilgileri vermeli ve günlük yaşamlarının bu durumdan etkilenmeyeceği konusunda güven vermelisiniz. Kiracıyla uygun gün ve saat aralığını belirledikten sonra müşteri randevularınızı oluşturabilirsiniz.

3) Satılık evin temiz ve düzenli görünmesini sağlamalısınız.

4) İlk izlenimler her zaman kalıcı bir etki yaratır. Eğer müşterilerinize göstereceğiniz evin bahçesi ya da apartman girişi temiz ve bakımlı değilse, ilk izlenim iyi olmayabilir. Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması için ev sahibinden destek alabilir, önerilerde bulunabilirsiniz.

 

5) Nasıl ki gayrimenkul danışmanları alıcı ve satıcılar arasında önemli bir köprüdür, kiracılı ev satışında da aynı durum geçerli. Kiracı, ev sahibinin değişecek olmasından dolayı kaygılı olabilir. Bu konuda tüm tarafların haklarının korunacağını belirterek güven ortamı oluşturmalısınız.

6) İçinde kiracısı olan bir ev satıldığında kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için, eski ev sahibi kiracısından aldığı depozitoyu yeni ev sahibine devretmelidir.

7) Yeni ev sahibi kiracıyı kabul etmiyorsa, sonradan çıkabilecek sorunlara karşı ev satışını gerçekleştirmeden önce kiracıyla yazılı anlaşma yapılmasını sağlamalısınız.

8) Yeni ev sahibinin, evden elde edeceği kira gelirini artırmak istemesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu noktada, yazılı veya sözlü olarak bir kira sözleşmesinin bulunduğu unutulmamalı. Özellikle de sözleşme gereği mevcut koşulları yerine getiren bir kiracıyı evden çıkarma hakkı yoktur. Bu nedenle, satın alma işlemleri öncesinde, daha yüksek kira geliri beklentisi olan bir yatırımcının, mevcut kira sözleşmesinin bitiş tarihini beklemesi gerekiyor.

9) Eğer tapuya şerh konulduysa içindeki kiracının söz konusu süre içinde çıkartılması mümkün değildir.

10) Tapuda şerh yoksa ve ev sahibi kiracıyı evden çıkartmak istiyorsa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermelidir. İhtarname kiracıya ulaştıktan sonra, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak durumundadır. Ancak bu süre bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmediyse yeni ev sahibi kira sözleşmesi bitimini ya da 6 ayı beklemeden kiracıyı çıkartabilir.

 

Ev satışında güven kazanmanın yolları

 


BENZER YAZILAR