“Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı”

Yazıyı paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları; 2017 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde28,8 oranında artarak 140 bin 298 oldu. İnşaat sektörünün uzmanları rakamları değerlendirdi. İşte TÜİK rakamlarının sektöre yansıması…

“Bu sonuç sürpriz olmadı”
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: TÜİK, eylül ayı konut satış rakamlarına baktığımızda Türkiye genelinde konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 oranında artarak 140 bin 298 olduğunu görüyoruz. Bu, beklediğimiz bir sonuç… Taksitlerin 2019 yılına ertelenmesini esas alan ve eylül ayı itibariyle başlatılan “Konutta üçüncü seferberlik Kampanyası”nın da etkisiyle satışların önümüzdeki dönemde daha fazla artış göstereceğini öngörüyoruz. Konut, her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir limandır. Bunu bilen yatırımcı günlük hareketlenmelerin sonuçlarına göre değil, konutun güvenli liman olduğu bilinciyle yatırımını sürdürüyor. Bu nedenle bu ivmenin önümüzdeki aylarda da büyüyerek devam etmesini bekliyoruz.

“Devlet desteğinin devam etmesi önemli”
Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala: Rakamlar sevindirici. TÜİK rakamları bize ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün, bu yıl sonuna kadar büyümesini sürdüreceğini gösteriyor. Özellikle büyük şehirlerde konut sektörünün canlılığını koruduğunu, yatırımların hız kesmediğini istatistiksel verilerde de görüyoruz. Yaz aylarında mevsimsel nedenlerden ötürü yaşanan satıştaki düşüş, eylül ayında okulların da başlamasıyla yükselişe geçti. Ekim ve kasım aylarında da konut satışları artan bir grafik gösterecektir. En güvenilir ve ciddi prim getirisine sahip olan gayrimenkul, yine en iyi yatırım aracı olacak. Öte yandan; yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi büyük önem taşıyor.

“Rakamlar istikrarın göstergesi”

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü: Okulların açılması ve tatil döneminin sona ermesiyle birlikte hareketlenen piyasalar, konut sektörüne de canlılık getirdi. Konut satışındaki yukarı yönlü bu ivmenin önümüzdeki aylarda daha da hız kazanacağını söyleyebiliriz. Biz de Türkiye’ye olan güvenimizin göstergesi olarak çalışmalarımızı hiç ara vermeden sürdürüyor ve yeni yatırımları hayata geçiriyoruz. İnşaat sektörünün gelişmesi, konut satışlarının artması ekonomimizin büyümesi anlamına gelir. Sektörün durumunu değerlendirmek ve anlamak için aylık dalgalanmalar yerine genele bakmak gerekiyor. Rakamların ortaya koyduğu tablo ise bize daha uzunca bir süre gayrimenkul sektörünün revaçta olacağını gösteriyor. Biz de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm iş kollarımızda yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

“Artış, önümüzdeki aylarda da devam edecek”
Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır: Birçok sektöre mal ve hizmet talebi oluşturan inşaat sektörü büyümeye devam ediyor. Rakamlar çok sevindirici. TÜİK rakamlarına baktığımızda ekim ve sonrası aylarda da konut satışlarının artarak devam edeceğini tahmin edebiliyoruz. Ülkemizde istikrarın sürmesi ve inşaat sektörünün de devlet tarafından desteklenmeye devam etmesi; gayrimenkul sektörünün de canlılığını uzun süre devam ettirmesini sağlayacaktır. Biz de ülkemizin gücüne ve potansiyeline inanıyoruz. Biz faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerdeki yatırımlarımıza önümüzdeki dönemlerde de ara vermeden devam edeceğiz.

“Satış rakamları da, yabancı ilgisi de sevindirici”
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: Eylül ayında konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 ‘lik artışla 140 bin 298 adede yükselmiş olması, sektörün kendini bulduğunun göstergesi. Geçtiğimiz aylarda yaşanan geçici durgunluğun aşıldığını görmek bizlere moral veriyor. 2017’nin sektör açısından başarıyla tamamlanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Konut yatırımının güvenli bir yatırım aracı olmasının yanında, devletin sektöre verdiği desteğin de bu sonuçların ortayla çıkmasındaki etkisi çok büyük. Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,2 oranında artarak 2 bin 236’ya yükselmesi sektöre yabancı ilgisinin de sürdüğünü gösteriyor. Bu desteğin devam etmesi halinde yerli ve yabancı yatırımcı açısından, sektörün artarak devam edeceğini söyleyebiliriz.

 

“2018’e hızlı bir giriş yapacağımızı söylemek hayal değil”
Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer: Rakamlar bize 2018’e hızlı bir giriş yapacağımızı söylüyor, bu hayal değil. Satışlardaki hareketliğe paralel olarak imzamızı taşıyan yatırımlarımızla sektörümüze tüm gücümüzü ortaya koyan bir yaklaşım sunuyoruz. Rakamlardaki artış, projelerimize yönelik taleplere de artış olarak yansıyor. Sektör bu moral ve motivasyonla yeni proje üretme noktasında daha hızlı adımlar sergileyecek ve satışlarını artıracağını düşünüyoruz.

“Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı”
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: Yaz mevsimine denk gelen bayramlar, tatil dönemi ve uluslararası arenadaki gelişmelere bağlı olarak sakin seyreden gayrimenkul sektörünün eylülde büyük bir sıçrama yaşadığını görüyoruz. Yeni lansman ve kampanyaların art arda geldiği eylül ayında konut satışlarında artışı görüyoruz. 2017 sonunda da hem satışlarda hem ruhsatlarda rekor denecek rakamlar beklemek hayal olmayacaktır. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecektir. Demir ve çimento gibi inşaat maliyetlerini etkileyen fiyat artışları konut fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. O nedenle konut almak isteyenlere bir an önce harekete geçmelerini öneririm. Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı.


BENZER YAZILAR