Konut alanlar en az banka kredisini tercih etti

Yazıyı paylaş:

Markalı yeni konut projeleri ile ilgili gelişmelerde neler yaşandı? 2018’in ilk ayında yeni konut projelerinde fiyat artışı hangi oranda gerçekleşti? Birinci el konut sahibi olanlar hangi ödeme seçeneğini tercih etti? En çok hangi konut tipi ilgi gördü? Peki yabancı yatırımcıları yeni konut satış oranlarında artış yaşandı mı?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi açıklandı. İşte öne çıkan sonuçlar:

• Endekse göre; stok erime hızının adet bazında yüzde 3,1’e, metrekare bazında ise yüzde 2,8’e düştüğü ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,22, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,71 oranında fiyat artışı gerçekleşti.

• Yeni konut satışlarının yüzde 74’ünü bitmemiş konut stokları oluştururken, ocak ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 4’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 4) kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı ve en çok 2+1 konutlar tercih edildi.

• REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ocak ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,37 oranında, İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,17 oranında fiyat artışı gözlendi.

 

Banka kredisi kullanım oranı 4 puan düştü: Yüzde 30

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, ocak ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30 ve senet kullanım oranı yüzde 36 olarak gerçekleşti. Ocak ayında peşinat kullanım oranı aralık ayına göre 3 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 4 puan düştü ve senet kullanım oranı ise 1 puan arttı.

 

Bitmemiş konutların satış oranı 8 puan düştü

Ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 26’sı bitmiş, yüzde 74’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir düşüş yaşandı. Ayrıca ocak ayında adet bazlı yüzde 3,1 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 2,8 oranında stok erime hızı gözlemlendi. Aralık ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 3,9, metrekare bazlı ise yüzde 3,8 oranında stok erime hızı gözlemlendi.

 

Tüm konut tiplerinin satışındaki artış hız kesse de devam ediyor

1+1 konutların satışının bir önceki aya göre, yüzde 0,06 oranında arttığı ocak ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.27, 3+1 konut tipinde yüzde 0,27 oranında, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0,13 oranında artış kaydedildi. 51-75 metrekare büyüklüğündeki konutlarda bir önceki aya göre yüzde 0,06 oranında artış yaşanan ocak ayında, 76-100 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0,29 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0,16, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,22, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,20 oranında artış görüldü.

Yabancılara satış oranı artışa geçti: Yüzde 4

Ocak ayında markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 4’ü yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar ağustosta yüzde 6, eylülde yüzde 3, ekimde yüzde 5, kasımda yüzde 4, aralıkta ise yüzde 3 oranında gerçekleşmişti.


BENZER YAZILAR