Konut fiyatları en fazla düşen ülkeler!

Yazıyı paylaş:

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı. 63 ülkeyi kapsayan IMF Küresel Konut İzleme Raporu açıklandı. Türkiye, konut fiyatları artışında 37. sırada…

Peki 2017 yılının ilk çeyreğinde satılık ve kiralık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler hangisi? Hangi ülkelerde konut fiyatlarında en fazla düşüş yaşandı?

 

Türkler yurtdışında en çok bu 4 ülkeden ev alıyor!

 

En çok Brezilya’da geriledi

• Satılık konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Sırbistan oldu. IMF Küresel Konut İzleme Raporu verilerine göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olan Sırbistan’da konut fiyatları artış oranı yüzde 19.5.

• Ocak-Mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ev fiyatlarının en çok gerilediği ülke sıralamasında ise yüzde 16.7’lik düşüşle Brezilya ilk sırada.

• Türkiye’de ise konut fiyatları yüzde 2.7 artışla 37’nci sırada yer aldı.

• Geçmiş yıllarda yüksek oranlarda fiyat artışıyla sıralamada hep ilk üçte yer alan Türkiye, yüzde 2.7 ‘lik yükselişle 37’inci sıraya gerilemiş oldu.

• Konut fiyatı, gelir düzeyi makasının en çok açıldığı ülke ise Yeni Zelanda oldu.

• Konut fiyatlarıyla ile gelir orandaki artışı kıyaslayan endekste uzun süredir yer almayan Türkiye yeniden listeye girdi. Türkiye 25’inci sırada yer aldı.

• Rusya, kira oranının en fazla yükseliş gösterdiği ülke.

 

Ev alana oturma izni veren 12 ülke!

 

Türkiye’de reel konut kredi büyümesi hız kazandı

2015 yılında, 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında yüzde 17.1’lik büyüme ile birinci sırada yer alan Türkiye, 2016’da 29’uncu sıraya gerilemişti. 2017’nin ilk üç aylık döneminde dördüncü sıraya yükselen Türkiye’de reel konut kredisi hacmi yüzde 9.3 artış gösterdi.

Reel konut kredisi hacmi en fazla büyüyen ülke yüzde 15’lik artışla Filipinler olurken, en çok azalan ülke ise yüzde 19.5’luk düşüşle Ukrayna oldu.

 

Türkiye, konut fiyat artışı-kira getirisi hızında zirveden indi

Uzun yıllardır dünyada konut fiyatı artışının kira artış hızından daha fazla olduğu Türkiye, bu kez zirveden indi. Konut fiyat artışı / kira getirisi artış hızını karşılaştıran endeks, 2010 yılı 100 kabul edildiğinde, 2016 yılında 148.8 ile birinci sırada yer alan Türkiye’de bu rakam 2017’de 130.1’e inerken, Türkiye listede 6’ncı sıraya geriledi. Konut kira bedellerinin satılık fiyatlarına göre en az arttığı ülke Kolombiya olurken, Kanada ikinci, Yeni Zelanda üçüncü, İsveç dördüncü, İsrail beşinci sırada yer buldu.

IMF raporuna göre, kiraların satılık ev fiyatlarından daha çok arttığı, bir başka deyişle konut yatırımında en hızlı kazandıran 5 ülke sırasıyla Rusya, Litvanya, Estonya, Yunanistan ve İspanya oldu.

 

Yabancıya gayrimenkul satışından 2,9 milyar Avro kazandılar!

 


BENZER YAZILAR