Konut kredi kullanımı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıktı!

Yazıyı paylaş:

Konutta kredi kullanım oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması, konut kredisi ile ev almak isteyen fakat peşinat sıkıntısı yaşayanlara rahat bir nefes aldıracak.

 

Konut kredisi ile ev alanlar dikkat!

 

Konut satışlarında artış beklentisi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan karara göre, konutta kredi kullanım oranı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı. Bu gelişmenin, gayrimenkul sektöründe hareketlik beklentisini artırdı. Karar hem vatandaşın elini rahatlatacak hem de faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesiyle 2016 yılının son çeyreğinde Türkiye konut pazarına ivme kazandıracak.

 

Konut Kredisine Uygun Evler!

 

Karar, ekonomiye dinamizm katacak
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AA’ya yaptığı açıklamada, konutta peşinatın yüzde 20’ye düşürüldüğünü, bu kararın tek başına fazla anlamı olmadığını, diğer alınan ekonomik önlemlere bakıldığında daha fazla anlam kazandığını ifade etti.

Aziz Torun, “Taksitlendirme, taksit sayılarının artması gibi önlemler aslında ekonominin bir anlamda dinamizmini ve büyümeyi artıracak. Konutla ilgili karar da anlamlı. Bu konudaki olumlu bakışı ifade ediyor. Birçok konuda yapılan işlerin sadece kendisi değil, yarattığı algı da önemlidir. Bu tür kararların önemli olduğu, yarattığı algının sektöre katkısı ileride görülecektir.” diye konuştu.

 

Ne zaman ev almalısınız?

 

Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için zemin hazırlanıyor
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle konut alıcılarının üzerindeki faiz yükünü hafifleten hükümetin bu kez peşinat yükünü azaltmak için adım attığını dile getirdi. Durbakayım, “Bu karara konut üreticilerinin de destek vereceğini, yüzde 20’lik peşinat yükünü uzun vadeye yayarak ve daha maliyetsiz alternatif çözümler üreteceğine inanıyorum.” dedi.

Nazmi Durbakayım, toplam konut satışlarındaki ipotekli satış oranının yükselmesinin inşaat ve finans sektörlerinin gücünü artıracağına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bunlardan daha önemlisi ise yıllardır dile getirdiğimiz ve arzu ettiğimiz düşük faiz ortamı için çok önemli bir gelişme sağlandı. İpotekli konut kredisi kullanım oranının yüzde 80’leri aşması, konut kredi havuzunun dolmasına, dolayısıyla bankaların ikincil piyasa oluşturmasına uygun zemin hazırlayabilir. Konut kredilerinde ikincil piyasaların devreye girmesiyle mortgage faiz oranlarının aylık bazda yüzde 0,60’ın altına inebileceği inancı içindeyim. Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için de zemin hazırlanıyor.”


BENZER YAZILAR