Konut kredisi nasıl yeniden yapılandırılır?

Yazıyı paylaş:

Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde bir takım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişikliklerdir. Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir.

Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir. Ancak yeniden yapılandırmada aylık taksitleriniz düşürüldüğünde vade sayısı ve faiz oranı arttırılıyorsa toplamda bankaya ödeyeceğiniz anapara ve faiz, öncekinden daha fazla olabilir.

 

Konut kredisini yeniden yapılandırırken nelere dikkat etmeli?

• Dengeyi iyi kurabilmek için doğru bir hesaplama yapmalısınız. Ödemelerde vade süresini ne kadar az tutarsanız geri ödeyeceğiniz miktar da o kadar az olur. Vade uzadıkça ödeyeceğiniz anapara ve faiz de artacaktır.

• Aylık taksitlerinizi aksattığınızda, bankanın evinize el koymaması ve kredi notunuzun düşmemesi için aksattığınız taksitler ve kalan borcunuz üzerinden bankanızla anlaşarak özel bir ödeme planı çıkartıp, yeniden yapılandırmaya gidebilirsiniz. Bu şekilde bütçeniz için en doğru yolu izlemiş olursunuz.

 

Eviniz için en uygun konut kredisini bulun!

 

Yapılandırılan ev kredisinde değişen faizler taksitleri nasıl etkiler?

• Ödeme planları genelde şu şekilde gerçekleşir; ilk önce uygulanan faiz doğrultusunda kredinin faizi ödenmeye başlanır, faiz ödemesi bittikten sonra anaparayı ödemeye başlarsınız.

• Örneğin çektiğiniz bankanın ev kredisi faizi yüksekken bir başka bankanın kredi faizi daha düşükse kalan borcunuzu kapatmak için düşük faizli bankadan kredi çekebilirsiniz. Böylece hem toplamda geriye ödeyeceğiniz tutarı düşürebilirsiniz hem de aylık taksitlerinizi daha düşük olarak ödeyebilirsiniz. Bunun için bankalarla görüşüp kalan borcunuz için bir ödeme planı çıkartmanızda fayda var.

• Şu anda ödeme yaptığınız bankada kalan borcunuzu yapılandırma ya da aksattığınız taksitler için yeniden yapılandırmaya gittiğinizde bankanızın düşen faiz oranlarından yararlanabilirsiniz. Böylece hem aylık taksitleriniz azalır hem de kalan borcunuzda düşüş olur.

• Yapılandırmaya gitmeyen kredi ödemelerinde de bazı avantajlar vardır. Örneğin en başta krediyi çekerken sabit faizli kredi çektiyseniz faizlerde bir artış yaşansa bile bu artış sizi bağlamayacaktır. Siz, en başta anlaşmış olduğunuz faiz üzerinden ödemelerinizi yapmaya devam edersiniz.


BENZER YAZILAR