Konut Kredisi Yapılandırma

Yazıyı paylaş:

Konut kredisiyle ev sahibi olanlar konut kredisi yapılandırması ile ilgili detayları araştırmaya devam ediyor. Konut kredisi ev satın almak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte ev satın alma oranları ve yeniden yapılandırma talepleri artıyor.

Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde yapılan değişimlere konut kredisi yapılandırma olarak tanımlanıyor. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişikliklerdir.

Peki, konut kredisini yeniden yapılandırırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte konut kredisi ile ilgili tüm merak edilenler…

Konut Kredisi Yapılandırma Nedir?

* Konut kredisi yapılandırma kısaca ev satın alırken çekilen ev kredisinin ödemelerinde yapılan değişimlere deniliyor. Burada önemli olan dengeyi iyi kurabilmek için doğru bir hesaplama yapmak. Ödemelerde vade süresini ne kadar az tutarsanız geri ödeyeceğiniz miktar da o kadar az olur. Vade uzadıkça ödeyeceğiniz anapara ve faiz de artacaktır.

* Aylık taksitlerinizi aksattığınızda, bankanın evinize el koymaması ve kredi notunuzun düşmemesi için aksattığınız taksitler ve kalan borcunuz üzerinden bankanızla anlaşarak özel bir ödeme planı çıkartıp, yeniden yapılandırmaya gidebilirsiniz. Bu şekilde bütçeniz için en doğru yolu izlemiş olursunuz.

• Ödeme planları genelde şu şekilde gerçekleşir; ilk önce uygulanan faiz doğrultusunda kredinin faizi ödenmeye başlanır, faiz ödemesi bittikten sonra anaparayı ödemeye başlarsınız.

 

Konut Kredisi Yapılandırma Faiz Oranları

Konut kredisi yapılandırma faiz oranları iyi hesaplanmalı ve bu oranlardan yararlanma konusunda bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir. Ancak yeniden yapılandırmada aylık taksitleriniz düşürüldüğünde vade sayısı ve faiz oranı artırılıyorsa, toplamda bankaya ödeyeceğiniz anapara ve faiz, öncekinden daha fazla olabilir.

Konut Kredisi Yapılandırma Cezası

Konut kredisi yapılandırma cezası banka değiştirdiğiniz durumda ortaya çıkar. Konut kredi borcunuzu başka bir bankaya da transfer edebilirsiniz ancak krediyi başka bankaya transfer ederken önceki bankaya kalan anapara üzerinden yüzde 2 erken kapama cezası ödemek zorunluluğu doğabilir. Ayrıca yeni bankaya geçişte dosya, ekspertiz ve ipotek ücretleri gibi masrafları yeniden ödemek gerekebilir.

Örneğin, kredi çektiğiniz bankanın ev kredisi faizi yüksekken bir başka bankanın kredi faizi daha düşükse kalan borcunuzu kapatmak için düşük faizli bankadan kredi çekebilirsiniz. Böylece hem toplamda geriye ödeyeceğiniz tutarı düşürebilirsiniz hem de aylık taksitlerinizi daha düşük olarak ödeyebilirsiniz. Bunun için bankalarla görüşüp kalan borcunuz için bir ödeme planı çıkartmanızda fayda var.

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Ödeme yaptığınız bankada kalan borcunuzu yapılandırma ya da aksattığınız taksitler için yeniden yapılandırmaya gittiğinizde bankanızın düşen faiz oranlarından yararlanabilirsiniz. Böylece hem aylık taksitleriniz azalır hem de kalan borcunuz düşer.

Yapılandırmaya gitmeyen kredi ödemelerinde de bazı avantajlar vardır. Örneğin en başta krediyi çekerken sabit faizli kredi çektiyseniz faizlerde bir artış yaşansa bile bu artış sizi bağlamayacaktır. Siz, en başta anlaşmış olduğunuz faiz üzerinden ödemelerinizi yapmaya devam edersiniz.

 

Konut Kredisi Yapılandırma Olacak mı?

Konut kredisi yapılandırma var mı? Konut kredisi yapılandırma olacak mı? gibi soruların yanıtı bankaların kredi faiz indirimleriyle doğrudan ilgili oluyor. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Akbank gibi birçok banka konut kredisi faizlerini geçtiğimiz yıl 0,99’a indirdi. Konut kredisi yapılandırma 2020 faiz oranları da buna göre belirleniyor.

Konut Kredisi İle İlgili Önemli Bilgiler

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmayı düşünenlerin bu krediyle ilgili detayları bilmesi önem taşıyor. Öncelikle kredi kullanılarak alınacak evin krediye uygun olması gerekiyor. Bankalar her ev için kredi kullanımına izin vermiyor. Konut kredisi ile satın alacağınız evini bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.

Alacağınız evin krediye uygun olup olmadığını önceden kontrol etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Çünkü bu kredi almanızı kolaylaştıracaktır. Alacağınız ev için kredi kullanıp kullanamayacağınızı anlamak için de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Konut Kredisiyle Satın Alınabilen Konutların Özellikleri

* Konutun belirli bir oranda tamamlanmış olması gerekir. Bankalara göre bu oran değişiklik göstermekle birlikte yüzde 80’in tamamlanmış olması önemli.

* Konutun niteliği tapuda “mesken” olarak geçmeli.

* Konutun tapu türü kat ittifakı veya kat mülkiyeti olmalı.

* Konut üzerinde herhangi bir haciz kaydı olmamalı.

* Hisseli tapulu konutların kredi alması da zor. Mümkünse hisseli tapusu olmamalı.

* İpotekli konutlar da bankaların konut kredisi verirken teminat olarak almaktan kaçındığı evlerden…

Konut Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Kredi kullananların ilk odaklandıkları soru faiz oranıyla ilgili oluyor. Bununla birlikte faizin dışında ödemek durumunda olduğunuz diğer kalemler de iyi hesaplamalı. Sadece faiz oranını değil, toplam maliyetin ne kadar olduğunu öğrenmek gerekiyor.

* Konut kredisi kullanılırken bankalar konut veya hayat sigortası gibi sigortaları zorunlu tutabiliyor. Bunlar da ek bir ücret gerektiriyor. Zorunlu olan sigorta DASK, yani zorunlu deprem sigortası. Sizin için zorunlu olan sigortanın ne olduğunu sorun, diğer önerilen sigortaları araştırıp kararınızı öyle verin.

* Bankalar konut kredisi verirken yaptığı işlemler karşılığında dosya masrafı alıyor. Yeni yapılan düzenlemeler sayesinde dosya masrafını geri alabiliyorsunuz. Yine de dosya masrafı ücretinin ne kadar olduğunu mutlaka sorun.

* Alacağınız krediyi ne kadar zamanda geri ödeyeceğinizi önceden belirlemelisiniz. Belirlediğiniz vadeye göre bankanın kredi verip veremeyeceğini sorun ya da farklı vade seçenekleri varsa onlar hakkında bilgi alıp öyle değerlendirin.

* Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde birtakım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişikliklerdir. Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir.

* Konut kredisinin yeniden yapılandırılması ya da erken kapatılması durumunda bankalar çeşitli masraflar alabiliyor. Bu gibi durumlar karşısında sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için masrafların ne kadar ve hangi şartlarda geçerli olduğunu araştırabilirsiniz.

Kredi Notu Neden Önemli?

Konut kredisi ile ev alacaklar için kritik konuların başında kredi notu geliyor. Kredi notu, bankalarda yapılacak birçok işlemde belirleyici olabiliyor. Bu nedenle Kredi notu riskli grubuna girmemeli. Kredi notu hesaplamasında bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyenler yüksek nota sahip oluyor.

Kredi notunu iyi olması için ilk adım, kredi kartı borçlarını ödemek veya aylık ödemeleri düzenli olarak gerçekleştirmek olmalı. Aynı zamanda kullanmadığı kredi kartı olanların söz konusu kartı işleme kapatmalarında fayda var. Gelecekte konut kredisi ile ev satın almayı planlayanların ise mümkün olduğu kadar kefil olma konusunda tedbirli davranması öneriliyor.

Dikkat! Herkes Konut Kredisi Alamıyor

Bankadan bankaya değişkenlik gösterse de bazı kişilere konut kredisi verilemiyor. Reşit olmayanlar konut kredisi alamıyor, 18 yaşını doldurmuş olmalısınız. Bazı bankalar bu yaş sınırını 20’den başlatıyor. Konut kredisine başvurduğunuz yaşınız da etkili. En fazla 65 yaşında olmalısınız. Çünkü konut kredisinin vade süresi tamamlandığında en fazla 75 yaşında olmanız bekleniyor.


BENZER YAZILAR