Konut satışında yeni rekor mu geliyor?

Yazıyı paylaş:

Konut satışlarında yılın ilk dört aylık döneminde yaşanan yüzde 7,5’lik büyümeye dikkat çeken Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, büyümenin yıl sonuna kadar devam etmesi durumunda konut satış rakamlarının 1 milyon 450 bin adete ulaşabileceğini söyledi.

 

Konut satışları 1 yılda yüzde 10 arttı!

 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarında yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artış olduğunu belirterek, “Bu çok iyi bir rakam. Bu yüzde 7,5’lik büyümeyi yılın sonuna kadar muhafaza edebilirsek yılın sonunda 1 milyon 450 bin konut satış rakamına erişmiş oluruz. Bu da yeni bir rekor demektir.” dedi ve konut sektörünün geçen yılı 1 milyon 342 bin konut satışıyla rekorla kapattığını belirtti.

 

“Faiz oranları aynı şekilde devam ederse…”

Bu rakamların gerçekleşebilmesi için konut kredi faizlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Elmas, bankaların konut kredi faizlerinin 0,90’lar seviyelerinde olduğunu ve bunun devam etmesiyle pazarı büyütmeye gayret edeceklerini söyledi ve ekledi: “Faiz oranları aynı seviyelerde devam ederse biz de üretimlerimize aynı şekilde devam edeceğiz. Kampanyalar ve teşvik edici uygulamalarla pazarımızı büyütmeye gayret edeceğiz.”

 

Sur Yapı’dan Maltepe’de 450 bin TL’ye daireler

 

“Arsa maliyetleri makul seviyelerde olmalı”

Özellikle kredi oranlarının mümkün olan en düşük seviyede tutularak insanların konuta erişebilmesini arzuladıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanların konut ihtiyacı var. İhtiyaç net, o konuda tereddüt söz konusu değil. Ülkemizde ihtiyacın üzerinde konut üretiliyor değil. Sadece insanların büyük kısmı konuta erişemiyor. Bunun için maliyetleri kontrol altına almak lazım. Arsa maliyetlerinin makul seviyelerde olması lazım. Bir de uzun vadeye yayılması lazım. Gençlerimizin 15-20 sene gibi konut kredilerine erişebilmelerini sağlamamız lazım. Bunun yolu faizleri düşürmekten geçiyor. Şu anda bu seviyelerle 10 yıl makul oluyor.

10 yılın üzerindeki krediler çok makul olmuyor. Bunu 20 yıl değilse bile 15 yıla çıkarabilsek biraz da 0,50’lere çekebilsek güzel olur. Firmalar olarak kredi oranlarını 0,45’lere çekebiliyoruz 120 ayda ama bunu 180 aya çıkaramıyoruz çünkü o zaman çok büyük kayıplar yaşıyoruz. Bankaların ve finans ortamının buna müsait olması lazım. Kredi oranlarını 0,50 ve altına çekebilirsek o zaman çok daha büyük bir kesimi konut edinebilir hale getireceğiz. Konut piyasası da daha çok canlanacak.”

 

Satılık ve kiralık konut fiyatları en çok artan şehirler!

 

 


BENZER YAZILAR