Kredi faizleri yükseldi, senetli konut satışı arttı!

Yazıyı paylaş:

Markalı yeni konut projeleri ile ilgili gelişmelerde neler yaşandı? Yükselen konut kredisi faiz oranları yeni konut satışını nasıl etkiledi? 2018’in Mart ayında yeni konut projelerinde fiyat artışı hangi oranda gerçekleşti? Birinci el konut sahibi olanlar hangi ödeme seçeneğini tercih etti? En çok hangi konut tipi ilgi gördü? Peki yabancı yatırımcıları yeni konut satış oranlarında artış yaşandı mı?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 Mart ayı sonuçları açıklandı. İşte detaylar…

• Mart ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin konut kredisi kullanım oranındaki düşüş dikkat çekti. Konut kredisi kullanım oranı bir ayda yüzde 10’luk bir azalma göstererek yüzde 21’e düştü. Buna karşın senet kullanım oranı ise markalı konut projelerinin son zamanlarda sunduğu satın alım koşulları nedeniyle yüzde 12’lik artışla yüzde 41’e ulaştı.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,39 oranında artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,68 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 80,10 oranında artış gerçekleştirdi ve endeks değeri 180,1’e ulaştı.

 

Gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor

Endekse göre konut kredisi kullanımının azalmasının hem gayrimenkul sektörü, hem de tüketici açısından önemli olduğunu belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin şu değerlendirmede bulundu:

“Mart sonu itibarıyla konut kredisi faizleri 1.23’lük oranla son 8.5 yılın zirvesine çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran 0.92 seviyesindeydi. Son verilerden de görüyoruz ki, gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizlerinden doğrudan etkileniyor. Faizlerin yüksek seviyede olması sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz oranlarının, tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak seviyeye çekilmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır.”

 

Bitmemiş konutların satış oranı 4 puan düştü

• Yeni Konut Fiyat Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,32 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,51 oranında arttı.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 11,70 puan fazla artış gösterdi.
• Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 22’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 78’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş yaşandı. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, mart ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 4,5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4,2 oranında stoklarda erime gözlemlendi.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi mart ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde yüzde 0,50 oranında; 2+1 konut tipinde yüzde 0,49 oranında; 3+1 konut tipinde yüzde 0,33 oranında; 4+1 konut tipinde ise yüzde 0,06 oranında arttı.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre, 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,63 oranında; 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,52 oranında; 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,32 oranında; 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,33 oranında; 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,13 oranında arttı.

 

Markalı konut projelerinde yabancı alıcıların oranı artıyor

• Mart ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 5) kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi.

• Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 (yüzde 44) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi.

• Son altı aylık ortalamanın yüzde 5 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar ekimde yüzde 5, kasımda yüzde 4, aralıkta yüzde 3, ocakta yüzde 4, şubatta ise yüzde 6 oranında gerçekleşmişti.

 

 


BENZER YAZILAR