Bu kule hem havayı temizliyor hem elmas üretiyor!

Yazıyı paylaş:

Her şey 37 yaşındaki Hollandalı sanatçı ve mucit Daan Roosegaarde’nin Pekin’e yaptığı 2013 yılı tarihli gezisiyle başlıyor. Roosegaarde, Pekin’deki çocukların hava kirliliği yüzünden sokağa çıkamadıklarına tanıklık ediyor.

pekin.kule.hava.3

Bu gerçekle yüzleşmek, Hollandalı sanatçıyı harekete geçiriyor ve dünyanın en büyük hava temizleme kulesine imza atıyor. “The Smog Free Tower” isimli proje, 29 Eylül 2016’da Pekin’deki 751 D Park’ta faaliyete geçti.

 

Bir kule havayı nasıl temizler?
Pekin’de temiz hava sağlayan bu kule 7 metre uzunluğunda. Saate 30 bin metreküp hava temizleyebilen kule, dünyanın diğer şehirlerine temiz hava konusunda ilham veriyor.

Peki bu kule nasıl çalışıyor, havayı nasıl temizliyor? Hava temizleme kulesi adeta büyük boy bir elektrik süpürgesinden farksız. Kirli havayı emiyor, ion teknolojisiyle emdiği kirli havayı temizliyor. Ardından temiz havayı baloncuklar halinde hava deliklerinden çevresine yaymaya başlıyor.

pekin.kule.hava.2

Biliyor musunuz?
• Hava kirliliği sorunu çözülemezse, 2050 yılına kadar hava kirliliğinden her yıl erken ölenlerin sayısının 6 milyon olacağı…
• Hava temizleme kulesinin kirli hava partiküllerinden oluşan karbonla elmas ürettiğini…
• Smog Free Tower’ın ilk örneğinin 15 Eylül’de Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bir parka yerleştirildiğini…
• Kulenin yaratıcısı Roosegaarde’nin “Bu alet 24 saat tam güçte çalışırsa, tüm bir semtin havasını temizleyebilir” dediğini…


BENZER YAZILAR