Ne zaman ev almalı ya da satmalısınız?

Yazıyı paylaş:

Ev satın almak ya da satmak isteyenlerin merak ettiği “Ne zaman ev almalıyım ya da satmalıyım?” sorusuna genellikle net bir cevap verilemez. Çünkü geleceği bilemezsiniz ancak bilinçli bir tercihle doğru karar verebilirsiniz! Gayrimenkul sektörü birçok parametreden etkilenir; faiz oranlarındaki dalgalanma, sezon değişikliği, bölgesel gelişmeler gibi… Bu sebeple gayrimenkul alım ya da satımında net bir tarih ya da dönem belirtmek pek mümkün değildir. Ancak bu parametreleri takip ederek ve doğru yorumlayarak kârlı bir yatırım yapabilirsiniz.

Eğer ev satın alırken ya da satarken zamanı belirleme lüksünüz varsa, bazı noktalara dikkat ederek işinizi kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz. İşte ev satın alma ya da satmada doğru zamanı yakalayabilmek için dikkat etmeniz gereken 4 şey…

 

1. Bölgenizdeki konut fiyatlarını takip edin

• Emlak sektörü bugün 20 yıl öncekiyle aynı değil! Sektörde fiyat ve konut sayısında hızlı bir artış var. Bu sebeple sektörü bölgesel olarak okumak gerekiyor.

• Örneğin; İstanbul genelinde konut metrekare fiyatları düşerken, evinizin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarında kayda değer bir artış görülebilir. Bu sebeple evinizi satacağınız ya da konut satacağınız bölgedeki metrekare fiyatlarını takip edin.

 

Evinizin bölgesinde neler oluyor?

 

2. Faiz oranlarındaki dalgalanma

• Eğer ev satın almak istiyorsanız ve birikiminiz yoksa ilk işiniz banka kredisine (mortgage) başvurmak olacaktır.

• Bu sebeple ev satın alma zamanını belirleme şansınız varsa, faiz oranlarını takip ederek yatırımınızı kârlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

 

3. Sezonu çok önemsemeyin

• Özellikle bahar ve yaz ayları taşınma hareketliliğinin en yoğun yaşandığı dönemdir.  Okulların kapanması, tayin dönemi gibi sebeplerden bu dönemlerde daha fazla gayrimenkul alım satımı olur. Bu güçlü bir sezondur ancak bu dönemde yoğun bir rekabet olacağını da unutmayın!

• Satılık ev sayısının yüksek olduğu bu sezonda, ilanınızın fark edilmesi daha zor olabilir. Bu sebeple evinizi satmanız için aceleniz yoksa “kapalı sezon” olarak tabir edilen dönemleri mutlaka değerlendirin. Bu arada ilanınızı doğru fiyatla ve iyi göstermek için özen gösterin. Ev satın almak isteyenlerin ilk önce fotoğraflara baktığını düşünerek, ilan fotoğraflarını profesyonel bir şekilde çekmeyi unutmayın!

 

4. Fiyat her şey değildir

• Evinizi satmak için bazen aylar hatta yıllarca uğraşabilirsiniz. Bu esnada sebebin sadece evinizin fiyatının yüksek olması olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Çünkü gayrimenkul satışı sadece finansal bir durum değildir. Bazen evinizin bulunduğu bölgedeki problemler ya da evinizin özellikleri gibi sebeplerden eviniz satılmıyor olabilir. Bunlar üzerinde düşünerek, sorunları çözmeye yönelik adımlar atın.

• Ev almanın ya da satmanın geleceğinizi etkileyeceğini düşünüyorsanız, mutlaka araştırarak ve dikkatli bir şekilde karar verin!


BENZER YAZILAR