Nitelikli okula yakın ev için acele etmeyin!

Yazıyı paylaş:

İstanbul’da “nitelikli liseler” henüz açıklanmadı ama yine de ailelerin şimdiden “okula yakın ev” arayışı emlak fiyatlarını etkilemeye başladı. Gazete Kadıköy’e konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, özellikle mayıs ayından sonra emlak fiyatlarının artabileceğine dikkat çekti.

Liselere geçişte TEOG yerine uygulanacak yeni sınav sistemi Mahalli Yerleştirme açıklandığı ilk günden itibaren eğitim dünyasının yanı sıra gayrimenkul sektöründe de yankı uyandırdı.Şimdiden satılık ve kiralık konut piyasasında hareketliliğe neden olmayan başlayan sınav sisteminde, sınırlı sayıda okula geçiş için sınav olacak. Sınavla girilecek okullar ise nitelikli lise ya da proje okul olarak nitelendirilecek. Nitelik liselerin yanı sıra diğer okullara sınavsız, adrese göre en yakın okula olacak şekilde geçiş sağlanacak.

 

“Okula yakın ev” arayışı bu ilçelerde fiyatları artırıyor!

 

“Nitelikli lise” emlak fiyatlarını nasıl etkiler?

Haziran 2018’de yapılacak sınav öncesi İstanbul’da nitelikli okul olarak belirlenmesi muhtemel olan liselerin emlak fiyatlarını artırması bekleniyor. Veriler İstanbul’daki 710 lisenin ilk 100’e giren okullarının şehir merkezlerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Ve uzmanlar, yeni sistemin uygulanmasıyla şehrin çevresine doğru yayılan iç göç dalgasının yeniden şehir merkezlerini cazibe merkezi haline getirme ihtimaline dikkat çekiyor.

 

“Talep varsa fiyat artışı kaçınılmaz”

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, talep olması durumunda fiyat artışının kaçınılmaz olduğuna değinerek, emlak fiyatlarındaki artışın mayıs ayından sonra belirginleşeceğine dikkat çekti. Aşa, “Veliler bence taşınmak için acele etmesinler. Daha birçok şey belirsiz durumda. Hangi okullar nitelikli lise olarak belirlendi bilemiyoruz. Şu an Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi bölgelerde bir artış söz konusu ama bunlar münferit durumlar. Sistem değişikliği nedeniyle konut satış ve kira fiyatlarında bir artış var dememiz mümkün değil. Ancak belirli bir süre sonra piyasalarda bir yükselme bekliyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: Gazete Kadıköy

 


BENZER YAZILAR