İçindekiler
Hayatın pek çok alanında pandemi farklı etkiler gösterirken, ofisler de yaşanan değişime uyum sağlamak amacıyla üzerine en çok fikir ve proje yürütülen gayrimenkul türleri arasında yerini aldı. Ticari gayrimenkulde zorlu iki yıl geride kalırken, Zingat Prestij Dergisi’nin yeni sayısında 2022 ile birlikte ofis aramalarında yaşanan hareketlilik ele alındı.
Ofislere geri dönüşün başlamasıyla birlikte ticari gayrimenkul pazarında yeniden bir canlanma yaşanıyor. Yeni bir ofis arayışında olanlarsa, emlak sitelerinde detaylı aramalar yapıyor. İş merkezlerinin yoğunluk kazandığı ilçelerde, alışveriş merkezi olan yeni projelerde, nüfusun hareketlilik kazandığı, ulaşımın kolay olduğu, otopark çözümleri sunan, bahçe / teras kullanımı olan kiralık veya satılık ofis aramaları öne çıkıyor. Ancak pandeminin etkisiyle, artık istekler bunlarla sınırlı kalmıyor.

İstanbul, Maslak
Ofis, dükkân ya da iş yerinde mekânsal kullanım ve çözüm beklentilerinin de değiştiğini söyleyebiliriz. Ofis metrekarelerinde sosyal mesafeyi koruyacak tasarımlara uygun olması müşterilerin taleplerinde öne çıkarken; aynı zamanda pencereleri açılabilen ve doğal havalandırmaya sahip olan mekânlara ilgi arttı.
Pazarda oluşan talep ve beklentiler sektörü harekete geçirmekte geç kalmadı. Ticari gayrimenkul sahipleri ve geliştiricileri, sağlık ve güvenlikle ilgili endişeleri ortadan kaldıracak yeni çözümler üretmeye yöneldi.
Paylaşımlı ofis gibi alternatifler sıkça gündeme geldi. 10 yıldır her sene yüzde 22 oranında büyüyen paylaşımlı ofisler, pandemi döneminde sıçrama yaşadı. Dünya genelinde büyük ve kurumsal şirketlerin paylaşımlı ofis talebi yüzde 40 artarken, start-up’larda paylaşımlı ofise geçişte yüzde 25 ve serbest çalışanlarda yüzde 15 artış görüldü.
Yine esnek kiralama olanağı sağlayan hazır ofis, sanal ofis, paylaşımlı ofis vs. de başta İstanbul olmak üzere büyüme gösteren bir pazara dönüşmeye başladı.
2022 yılının ofis arayışında öne çıkan iller
2022 ile birlikte Zingat ziyaretçilerin satılık ve kiralık ofis aramasında öne çıkan bölgeler arasında İstanbul ve Ankara ilk sıralarda yerini aldı.
İstanbul satılık ofis veya kiralık ofis arayanların bu yıl Zingat.com’da en fazla tercih ettiği il olmayı sürdürdü. Ankara ise, “2022 yılının ilk aylarında en çok ofis aranan iller listesi” içinde kiralık ve satılık kategorilerinin ikisinde de ilk beş il arasında yer buldu.
“Emlak. Bilgi. Güven.” mottosuyla hareket eden Zingat’ta listelenen binlerce satılık ofis ilanı arasında, kullanıcıların bölge tercihlerinde İstanbul’u sırasıyla İzmir, Düzce, Ankara ve Balıkesir takip etti. Yılın ilk aylarında kiralık ofis arayanların en çok arama yaptığı ilk 5 il ise sırasıyla İstanbul, Muğla, Ankara, İzmir ve Bursa oldu
İstanbul ofis aramalarında bir numara
2022 yılının ilk aylarında Zingat.com adresinde kiralık ve satılık ofis ilanlarında en çok arama yapılan ilin İstanbul olduğunu belirtmiştik. Peki İstanbul’daki ofisler ile ilgili emlak piyasasına dair veriler neyi gösteriyor:
Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield Türkiye’nin Gayrimenkul Pazar Analizleri Yıl Sonu 2021 Raporu’na bakalım… Rapora göre 2021 yılının sonunda İstanbul ofis pazarında genel arz 6,46 milyon metrekare olarak aynı seviyede kalırken, enflasyonun baskısı ile birlikte yılın son çeyreğinde biriken ve bekletilen talep işleme dönüşerek işlem hacmi bir önceki çeyreğin neredeyse iki katı oranında arttı. Dördüncü çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemlerinin yüzde 90 oranında büyük çoğunluğunu yeni kiralama anlaşmaları oluştururken, ofis kiraları aylık metrekare başına ₺240 ile en yüksek İstanbul Levent’te gerçekleşti.
Ofis stokunun yaklaşık 1,4 milyon metrekaresi boş durumda. İnşaatı devam eden ve kısa süre içerisinde yapımı tamamlanması beklenen ofislerin toplamı ise 2,15 milyon metrekare.
Raporda ayrıca şu ifadeye de yer veriliyor: “Yılın ilk yarısında çoğunlukla uzaktan çalışma sistemiyle ilerleyen firmalar, şirket kültürüne olan bağlılık ve aidiyet duygusunda yaşanan eksikliği beraberinde getirmesi ile birlikte ikinci yarıda hızlıca karma çalışma modeline uyum sağlayarak, büyük oranda ofise dönüşler gerçekleşmiştir.”
JLL Türkiye 2021 Yıl Sonu Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü isimli araştırma raporu ise 2022’ye dair şu önemli bilgileri içeriyor. Rapora göre, İstanbul’da mevcut A Sınıfı ofis arzı 2021 yılı sonu itibariyle 5,8 milyon metrekare seviyesine yükselirken, inşaat halindeki ofis arzı yaklaşık 1,6 milyon metrekare. 2023 sonu itibariyle toplam A sınıfı ofis arzının 7,4 milyon metrekare seviyesini aşması bekleniyor.
Gelecek arzın büyük çoğunluğunu 2022 yılı sonunda tamamlanması planlanan Ataşehir’de konumlu İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi oluşturuyor. MİA’daki A Sınıfı ofis boşluk oranı ise 2021 yıl sonu itibariyle yüzde 18 seviyesinde. JLL Türkiye raporunda, bu bölgedeki boşluk oranının 2020’deki yüzde 17,4 seviyesinden 60 baz puan artış göstermiş olmasına karşın, kaliteli ofis binalarındaki boş alanların, bu alanlara olan yüksek talep nedeniyle düşüş gösterdiğine vurgu yapılıyor.
EN ÇOK SATILIK OFİS ARANAN İLK 10 ŞEHİR
1. İstanbul
2. İzmir
3. Düzce
4. Ankara
5. Balıkesir
6. Aydın
7. Kocaeli
8. Mersin
9. Ordu
10. Antalya

İzmir
EN ÇOK KİRALIK OFİS ARANAN İLK 10 ŞEHİR
1. İstanbul
2. Muğla
3. Ankara
4. İzmir
5. Bursa
6. Kocaeli
7. Antalya
8. Mersin
9. Sakarya
10. Eskişehir
Kaynak: Zingat Prestij Dergisi, 7. sayı