“Okula yakın ev” arayışı bu ilçelerde fiyatları artırıyor!

Yazıyı paylaş:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve TEOG’un yerine uygulanacak Mahalli Yerleştirme Sınavı sadece eğitim alanında değil gayrimenkul sektöründe de sıcak gündem oluşturmaya devam ediyor. Mahalli Yerleştirme Sınavı nedeniyle aileler, şimdiden hedef bölgelerde ev aramaya başladı.

Yeni sistemle sınava girecek öğrenciler, başarısız olduklarında ikametgâh adreslerine en yakın okula yerleştirilecek. Sınavla fen liseleri ya da proje okulları olarak adlandırılan özel konseptli okullara geçiş söz konusu olurken, Haziran 2018’de yapılacak sınav öncesinde aileler şimdiden hedefledikleri okulların bulundukları bölgelerde emlak arayışına girdi. Bu gelişme, gayrimenkul sektöründe gerek satılık gerek kiralık konut piyasasında hareketliliğe neden olmaya devam ediyor.

 

2018’de kiralık evlerde en az yüzde 7 artış beklentisi!

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Mahalli Yerleştirme Sınavı’ndaki ana amacın TEOG’da olduğu gibi öğrencinin özel olarak hedeflediği okula girmesi olduğunu belirterek “Bunun için 5 tercih hakkı bulunan aileler tercihlerinin bulunduğu lokasyonlarda, bahar dönemindeki fiyat artışlarından etkilenmemek amacıyla şimdiden kiralık ev arayışına başladı” dedi.

Kiralık ev arayışlarının Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Beylikdüzü; Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy, Kartal ve Ataşehir bölgelerinde yoğunlaştığını belirten Hakan Erilkun şunları söyledi:

“Bahar döneminde kiralama fiyatlarında olağandan daha hızlı bir değer artışı olacağı açıktır. İşte bu nedenle gerek Anadolu Yakası’nda Kartal, Ataşehir ve Kadıköy’de gerekse Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Avcılar ve Beşiktaş bölgelerinde kiralık değerleri yeni yıldan itibaren en az yüzde 7 oranında artacaktır.”

 

Kiralama yerine satın alma tercihi artar
Bu hareketlenmenin satın alma hızını artıracağına da dikkat çeken TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun şöyle devam etti:

“Yeni sistemle tercih edilen lisenin, devamındaki eğitim kurumu ile paralel olması hedeflendiği için aslında Mahalli Yerleştirme Sınavı ile yapılan tercih büyük oranda lise sonrasındaki eğitimi de şimdiden belirlemiş olacak. Bu nedenle üniversite öncesinde özellikle Beylikdüzü, Avcılar ve Ataşehir’deki 1+1 dairelerde gerçekleştirilen kiralama yerine satın alma tercihi yeni yıldan itibaren çok daha fazla görülecek. Zira uzun süreli kiralama olacağı için bazı bölgelerde gayrimenkulü satın almak çok daha cazip hale gelecek, bu da satış fiyatlarının yüzde 5 oranında yükselmesine neden olacaktır.”

 


BENZER YAZILAR