Satılık ev alacakların sorması gereken 10 soru!

Yazıyı paylaş:

Satılık ev arayışında olanlar için doğru gayrimenkul kararı vermek gerçekten de kritik bir dönemi içeriyor. Emlak sitelerinde satılık ev ilanları arasında gezinmek, bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak, beğenilen daireleri ziyaret ederek incelemek ile geçen bu süreçte “İşte aradığım ev!” dedirten doğru seçeneği bulmak bazen beklenenden daha kısa ya da daha uzun zaman alabiliyor.

Peki evin gerçek değeri ne kadar? Satış fiyatı doğru mu? Konut sahibi olurken finansman planınız nasıl olacak? Mevcut bütçeniz peşinatla ev almaya yeterliyse çok daha şanslısınız. Tabii evin satın fiyatının bir kısmını peşin vererek, geriye kalan tutarı konut kredisi ile tamamlamak ya da senetle konut satın almak da daha sık başvurulan seçenekler.

Eğer aradığınız özelliklere sahip, satış fiyatı doğru belirlenmiş, bütçenize uygun, yakın zamanda prim yapacak bir satılık ev bulduysanız, hayatınızın bu en zor kararlarından birini verdiniz demektir.

 

İşte satılık ev arayışında olanların “doğru gayrimenkul yatırımı” kararı vermeleri için sorması gereken 10 kritik soru…

 

1. Neden bir ev almak istiyorum?

Eğer içerisinde yaşamak için bir ev satın alacaksınız, bulunduğu ilçe ve mahalleden kaçıncı katta olduğuna, binanın yaşından oda sayısına, cephesinden ulaşım avantajına, otoparkından güvenlik özelliklerine kadar pek çok konuda aradığınız özelliklere sahip olduğuna emin olmanız önemlidir.

Eğer yatırım amaçlı ev satın alıyorsanız, kira getirisi elde etmeyi planlıyorsunuz demektir. Bu durumda kiraya verilmesi daha kolay olan satılık 2+1 daireleri tercih etmeniz büyük olasılık. Aynı zamanda birkaç yıl sonra değerlenecek bir bölgeden ev almanız, evin yakınında okul, hastane gibi imkânların bulunması eve yaptığınız yatırımı çok daha kısa sürede kazançlı hale dönüştürmenizi sağlayacaktır.

 

2. Evin satış fiyatı belirlediğiniz bütçeye uygun mu?

Bazı alıcılar bütçelerinin bir miktar da olsa üzerinde kalan evleri satın aldıklarında zorlu bir sürece girebiliyor. Yeni evin oturmaya ve zevke uygun hale getirilmesinden tapu işlemlerine kadar sizi bekleyen bir dizi ek masraf için de bütçenizde ayarlama yaparak sizin için doğru evi bulmanız gerekecektir.

 

Emlak sitesinde ev aramanın 7 püf noktası!

 

3. Evi alırken hangi ödeme seçeneğini tercih edeceksiniz?

Ev satın alacakları, ödeme koşulları açısından üç seçenek bekliyor: Peşinat, konut kredisi, senet. Konut kredisiyle ev sahibi olacaksanız faiz oranlarını ve kredi notunuzu iyice araştırarak yol almanızda fayda olabilir. Konut kredisiyle ev satın almayı düşünüyorsanız, kredi notunuz planladığınız kredi tutarı için yeterli olmalı. Aynı zamanda markalı konut projelerinin düzenledikleri kampanyaları yakından takip ederek daha kârlı bir yatırım yapabilirsiniz.

 

4. Nereden ev almalıyım?

Ev satın alacakları bekleyen en kritik sorulardan biridir, evin nerede olması gerektiği… İşinize mi yakın olmalı, çocuklarınız varsa okula mı yakın olmalı, sosyal yaşamınızı geçirdiğiniz bölgede mi olmalı?

Aslında hâlihazırda yaşadığınız evinizin, iş yerinizin ve sosyal yaşamınızı geçirdiğiniz bölgelerin kapsadığı alan sizin yaşam kalitenizi belirliyor. Yolda geçirdiğiniz zaman, ulaşım koşulları vb. hepsi kendinize ve ailenize ayırdığınız zamanı belirliyor. Meseleye bu açıdan yaklaşıldığında nereden ev alacağınız konusu daha da ciddi bir hale gelebiliyor.

Bu konuda daha sağlıklı karar verebilmek için, Zingat.com’un yaşamSkor özelliğini kullanabilirsiniz. yaşamSkor’da iş yerinizin, evinizin ve sosyal yaşamınızı geçirdiğiniz bölgelerin seçimini yaptığınızda karşınıza yaşamSkor’unuz çıkıyor. Ve yaşamSkor’unuzu yükseltmek için size uygun bölgelerde birinci ve ikinci el satılık dairelerin güncel ilanları sunuluyor.

 

5. Beğendiğim satılık dairenin satış fiyatı doğru mu?

Doğru fiyattan bir ev sahibi olmak herkes için mühim bir konu. Bir uzmandan destek alarak, beğendiğiniz satılık dairenin gerçek fiyatını öğrenerek kıyaslama yapabilirsiniz. Tabii bazen aynı semt, hatta aynı sokaktaki iki dairenin fiyatları arasında dikkat çeken bir uçurum olabiliyor. Bu durumda evin iç özelliklerini karşılaştırmalısınız. Ayrıca Zingat.com Evimin Değeri özelliğini kullanarak, beğendiğiniz evin belli başlı özelliklerini işaretleyerek gerçek değerini kısa zamanda öğrenebilirsiniz.

 

Doğru evi bulduğunuzu gösteren 7 işaret!

 

6. Yeni evinizdeki komşularınızın kimler olduğu sizin için ne kadar önemli?

Eğer satın alacağınız evde yaşamınızı sürdürecekseniz, evin bulunduğu ilçe ve mahalle de önemli. Bu bölgede yaşayan kişilerin sosyo-ekonomik derecesinden yaş aralığı ve eğitim durumuna kadar bilgi edinmenizde fayda var. Bunun için Zingat.com Bölge Raporu sayfasındaki “demografik özellikler” kısmına hızlıca göz atmanız yeterli.

 

7. Sıfır bir daire mi arıyorsunuz, ikinci el bir daire mi?

Yeni konut projelerinden bir daire almayı düşünüyorsanız, projenin yeşil alan, havuz, çocuk parkı, spor salonu vb. hangi sosyal donatılarının olmasının sizin için önemli olduğu üzerine düşünmelisiniz. İkinci el bir daire alacaksanız, taşınmadan önce sizi bekleyen tadilat ve tamirat adımlarını gözden geçirmelisiniz. Aynı zamanda binanın yaşına da dikkat etmeli, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenme süresini hesaba katmalısınız.

 

8. Hangi konut tipinde ev arıyorsunuz?

Yeni evinizin kaç odası, kaç banyosu olmalı? Hâlihazırda yaşadığınız evdeki eşyalarınızı eksiltmek istemiyorsanız, aynı oda sayısına bakmalısınız. Daha küçük bir evde yaşamayı düşünüyorsanız oda sayısı aralığını buna göre belirleyin. Çocuklarınız varsa, çocuk odası sayısını ileriki yılları düşünerek bir kez daha gözden geçirmelisiniz.

 

9. Satın alacağınız evde mutlaka bulunmasını istediğiniz 3 vazgeçilmez özellik ne olmalı?

Bu soruya vereceğiniz yanıt sizin olmazsa olmazlarınız. Balkon, güney cephe, otopark, geniş mutfak, ebeveyn banyosu, ara katta olması gibi konularda gerçekten ne istediğinizden emin olun.

 

10. Aidat için aylık gelirinizin ne kadarını ayırmak istersiniz?

Aidat bedeli kimi evlerde tahmin edilenin üzerinde bir rakama ulaşabiliyor. Özellikle de birinci el dairelerde, yeni konut projelerinde aylık aidat bedelini mutlaka öğrenerek kararınızı verin.

 

Ev alacaklar için komşu seçme rehberi!

 


BENZER YAZILAR