Şehir ve konutlara ses düzenlemesi geliyor

Yazıyı paylaş:

Şehirlerdeki gürültü için akustik planlama geliyor. 46 ilin gürültü haritasının bitti. Gürültü haritaları imara esas teşkil edecek.

Kentlerde akustik planlamanın yapılması, sakin ve sessiz alanların korunması amacıyla stratejik gürültü haritalarının hazırlanması çalışmaları hızlandı. Stratejik gürültü haritalarının sonuçlarına göre hazırlanan eylem planları, imar planlarına da esas teşkil edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 46 ilin ardından bu yıl da 20 ilin gürültü haritasının tamamlanacağını belirterek “Gürültünün çok yüksek olduğu sıcak noktalar belirleniyor. Akustik planlamanın yapılabilmesi, yerleşim alanları ve açık arazideki sessiz ve sakin alanların oluşturulması için hazırlanan gürültü haritaları ve eylem planlarının plan eki olarak istenmesi ve plan kararlarına esas alınması zorunluluğu getirildi” dedi.

Bakan Kurum, beden ve ruh sağlığının korunması için çevresel gürültü kirliliğinin azaltılması ve kontrolü amacıyla gürültü sorununu ortaya koymak, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak için gürültü haritaları ve sonuçlarına göre eylem planları hazırlandığını ifade etti.

 

17 ilde yeni imar planlaması

Gürültü ile etkin mücadelenin sağlanması amacıyla, ölçümlerin standartlara uygun ve doğru yapılması için 87 laboratuvarın yetkilendirildiğini belirten Bakan Kurum, “Eylem planı kapsamında gürültünün çok yüksek olduğu sıcak noktalar belirlenerek gürültüyü azaltmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede gürültü azaltım senaryoları oluşturuluyor. Tedbirler de belediye başkanlıkları tarafından yürütülüyor” dedi.

İstanbul, Kocaeli, Antalya, Balıkesir, Konya’nın aralarında yer aldığı 17 ilin çevresel gürültü eylem planları belediye başkanlıkları tarafından tamamlandı. İzmir, Ankara, Denizli illerinde de gürültü eylem planı hazırlama çalışmaları sürüyor.


BENZER YAZILAR