Senetle ev alacakların bilmesi gereken 7 şey!

Yazıyı paylaş:

Mart ayı sonunda konut kredisi faizlerinin 1,23’lük oranla son sekiz buçuk ayın zirvesine ulaşması, yeni konut alacakların harekete geçmesini yavaşlattı. Bununla beraber, yeni konut almak için daha fazla beklememek isteyenler senetli satışlara yöneldi. Haliyle senetli konut satış oranları artarken, konut kredisi kullanarak ev sahibi olanların sayısı azalmaya başladı.

 

Senet kullanım oranı yüzde 41’e ulaştı!

Konut projelerinden ev sahibi olanların ödeme seçeneklerini aylık olarak paylaşan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 Mart ayı verileri de bu durumu gözler önüne serdi.

Mart ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin konut kredisi kullanım oranı bir ayda yüzde 10’luk bir azalma göstererek yüzde 21’e düştü. Buna karşın senet kullanım oranı ise markalı konut projelerinin son zamanlarda sunduğu satın alım koşulları nedeniyle yüzde 12’lik artışla yüzde 41’e ulaştı. Üçüncü bir seçenek de peşinatla konut almak… Bu dönemde peşinatla birinci el daire alanların oranı ise yüzde 38.

 

2018’de konut yatırımı fırsat mı, değil mi?

 

Senetli konut alanlar nelere dikkat etmeli?

Gayrimenkul geliştiricileri, inşaat şirketleri artık banka kredisi yerine senetle konut satışı yapmaya başladı. Ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli senetler sunan inşaat firmaları, bu şekilde satışları gerçekleştiriyor. Ancak senetle konut alırken ev sahibi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekiyor.

İşte senetle konut sahibi olurken dikkat edilmesi gerekenler…

1) Senetle ev almaya karar verdiyseniz öncelikle inşaat firmasının güvenirliğini sorgulayın. Referans olarak inşaat firmasının önceki projelerini araştırın ve projelerin yapım süreciyle ilgili bilgi sahibi olun.

2) Konut projelerinden daire alacaksanız, inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uzun vadeli senet ile yaptığı ödeme alternatiflerini tercih edin.

3) Banka kredisi kullanılmaması ve senetle şirkete borçlanılması durumunda bankanın söz konusu projeye kredi veriyor olmasının büyük önem taşıdığını unutmayın. Kredi kullanılmayacak olsanız da, bankanın kredi verdiği konut projelerine yönelin.

4) Tercih ettiğiniz konut projesi inşaatının yapı ruhsatının olup olmadığını mutlaka öğrenin.

5) Kat irtifakı kurulmayan projeden konut almamaya özen gösterin.

6) Konut satın alacağınızın firmanın inşaatı bitirme sigortasının olup olmadığını araştırın.

7) Tüketici Kanunu’na göre tüketiciden bir senet alınacaksa, bu senetlerin her bir taksit için ayrı ayrı ve muhakkak nama yazılı şekilde alınması gerekiyor. Çünkü üzerinde nama yazan senet piyasada dolaşamayan, sadece o satıcı firmanın elinde bulunmak zorunda olan senet demektir. Yani nama yazılı senetle birlikte ne olursa olsun sizin senediniz başka bir firmaya devredilemez ve tek muhatabınız konut aldığınız şirket olur.

 

Satılık ev alacakların sorması gereken 10 soru!

 


BENZER YAZILAR