Senetli satış, projeden ev sahibi olanların tercihi!

Yazıyı paylaş:

Yeni konut projelerinde son dönemde neler yaşandı? Yeni projelerden birinci el konut sahibi olanlar hangi tipte konutlara ilgi gösterdi? Markalı konut satın alanlar hangi ödeme yöntemini tercih etti? Yabancı yatırımcıların geride bıraktığımız Ağustos ayında yeni konutlara ilgisi ne düzeyde gerçekleşti?

Yanıtlar, Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Ağustos ayı sonuçlarında…

 

• REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Ağustos ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.40, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.19 oranında gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.19 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 76.40 oranında artış yaşandı.

• Ağustos ayında İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.71 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.23  oranında fiyat artışı oldu.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 11.8  puan fazla artış gösterdi.

 

Konut satışında senet kullanımı oranı 6 puan geriledi

• Ağustos ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı Temmuz ayına göre 2 puan artarak yüzde 22, senet kullanım oranı da 6 puan gerileyerek yüzde 44 olarak gerçekleşti.

• Banka kredisi kullanım oranı ise 2 puan artarak yüzde 32’ye çıktı.

• Satışlarda banka kredisi kullanım oranının yüzde 32, peşinatın yüzde 22, senet kullanım oranının yüzde 44 olduğu Ağustos ayında, stok erime hızı yüzde 3.1 olarak gerçekleşti.

• Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 25’i bitmiş, yüzde 75’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Temmuz ayına göre stok erime hızı, adet bazlı yüzde 3.1, metrekare bazlı ise yüzde 3.0 oranında gerçekleşti.

 

Büyük alanlara sahip konutların satışında yükseliş var

• Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.97 oranında arttığı Ağustos ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.22, 3+1 konut tipinde yüzde 0.17 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.78 oranında artış yaşandı.

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.82 oranında artış yaşanan Ağustos ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.22, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.34, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.86 oranında artış görüldü.

 

Yabancılara satış oranı yüzde 6

• Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık oranı yabancı yatırımcılara yapıldı.

• Tercih noktasında ağırlıklı olarak (yüzde 35) 2+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlendi.

• Son 6 aylık ortalamanın yüzde 6 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar, Nisan ve Mayıs’ta yüzde 6, Haziran’da yüzde 5 ve Temmuz’da yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

 

“Yeni konut alanlar en çok senet kullanımını tercih etti”

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Ağustos ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, önceki aylarda olduğu gibi Ağustos ayında da, peşinat, senet ve banka kredisi seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. Ağustos’ta peşinat yüzde 22, banka kredisi yüzde 32, senet kullanımının ise 6 puan gerilemesine rağmen yüzde 44 oranında gerçekleşmesi, proje geliştiricilerin hayata geçirdiği ödeme seçenekleri ve kampanyaların etkisinin halen sürdüğünü gösteriyor” dedi.

 

 

 


BENZER YAZILAR