Tapuda yeni düzenlemeler geliyor!

Yazıyı paylaş:

Maliye’nin tapularla ilgili yetki almasına ilişkin yasa teklifi meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu. Düzenlemeyle birlikte vergi indiriminden KDV istisnasına kadar birçok değişimi kapsıyor.

Maliye tapu harçlarında farklılığa gitmek için yetki alırken, yabancıya konut ve iş yeri satışında KDV istisnası gelecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal yeni düzenlemenin neler getireceğini şu şekilde anlattı:

 

Tapuda veraset ve intikal işlemleri hızlanacak

 

Yeni düzenleme neler getiriyor?

• Yabancı kişi veya şirket, konut veya işyeri alması durumunda KDV ödemeyecek.

• Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil ediliyor. Yeni düzenlemeyle gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla farklı oranlar tespit edilecek.

• Büyükşehir veya diğer illerde gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uygulanan arsanın birim metrekare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkân sağlanacak.

• İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da işyeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtulacak.

• Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kâğıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına olanak sağlanıyor.

 

Veraset hakkında merak edilenler!

BENZER YAZILAR