Gayrimenkul sektöründe son yılların trendlerinden biri de tarihi ev satın almak. Ancak yüz yıllık bu tarihi evlerde yaşamak için maddi ve zaman gibi birçok fedakârlığı göze almalısınız. Tarihi ev satın almak herhangi bir daireyi almaktan daha zordur. Çünkü tarihi evler özel bir statüye sahiptir ve sahip olabilmek için çaba göstermeniz gerekir.
Tarihi eser niteliği taşıyan yapılar üç kategoride değerlendiriliyor
1. derece tarihi eser yapıların içinde ve dışında aynen korunması gerekiyor.
2. derece tarihi eserler ise asıl halini muhafaza etmek şartıyla ufak tefek değişiklikler yapılabilir.
3. derece tarihi yapılar ise Anıtlar Kurulu’nun kabul edebileceği birtakım değişiklikler yapılabiliyor.
Ancak tüm bu derecelerdeki yapıların Kurul’un iznine bağlı olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Tarihi evlerde izin prosedürleri, proje hazırlamak ve inşaat sürecini bu doğrultuda yürütmek gibi birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor. İşte tarihi ev satın alırken dikkat edilmesi gereken 3 nokta…
1- Profesyonel yardım alın
Tarihi ev yatırımı yaparken profesyonel destek almak en doğru karar olacaktır. Tarihi yapılar konusunda uzmanlaşmış bir gayrimenkul danışmanıyla çalışarak kârlı bir yatırım yapabilirsiniz. Gayrimenkul danışmanı tarihi evlerin bulunduğu bölgeler ve bu bölgelerdeki emlak piyasası hakkında en doğru bilgiyi size iletecektir. Diğer yandan bu bölgelerdeki tarihi yapıların satılık ve kiralık fiyatları, çevre hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu konuda uzmanlaşmış gayrimenkul danışmanları izin prosedürleriyle ilgili de sizi bilgilendirecektir.
2- İmarını araştırın
Tarihi ev satın almak için atacağınız ilk adım belediye, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) gibi yerlerden gerekli araştırmaları yapmak olmalıdır. Burada tarihi yapının durumunu, belediyeden inşaat izni alıp alamayacağınızı, imar durumunu, restorasyon çalışmalarında nasıl ilerleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
3- Mimarlık ofisiyle anlaşın
Eğer tarihi yapıyı satın almaya karar verdiyseniz ve restorasyon yaptırmak istiyorsanız iyi bir mimarlık ofisiyle anlaşmalısınız. Çünkü tarihi evleri bir dairedeki inşaat işlemleri kadar kısa sürede halledilemez. Tarihi evlerin restorasyonu için Kurul’a tarihi evin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin sunulması gerekiyor. Rölöve tarihi evin şu anki durumunu; restitüsyon ise binanın ilk yapıldığı halini modelleyen projedir. En sonuncusu olan restorasyon ise yapılmak istenen onarım ve müdahaleleri gösterir. Tüm bu çalışmaları mimarlık ofisi hazırlayacaktır. Daha sonrasında ise ilgili kurumlar bu çalışmaları takip edecektir bu sebeple tüm yeniliklerin aslına uygun yapılması gerekiyor.