Topraktan ev alırken dikkat edilecek 5 şey!

Yazıyı paylaş:

Topraktan ev satın almak, tamamlanmış bir konut projesine göre daha kârlı olabiliyor. Ancak topraktan ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Çünkü henüz inşaatı başlamamış olan bir ev alırken mağduriyete uğrama olasılığınız daha yüksektir.

İşte topraktan ev satın alırken dikkat etmeniz gerekenler…

1. Topraktan ev almaya karar verdiyseniz dikkat edeceğini öncelikli konu binayı inşa edecek olan müteahhit veya müteahhit firmayı araştırmaktır. Müteahhit ya da müteahhit firmanın daha önceki konut projelerini incelemeli ve bu konut projelerini zamanında teslim edip etmediğini araştırmalısınız. İsterseniz internet üzerinde “Müteahhit Sorgulama” işlemi de yapabilirsiniz.

2. Bu türde ev satın alacaksanız dikkat etmeniz gereken diğer önemli şey de kat irtifakı tapusudur. Kat irtifakı tapusuna sahip bir dairenin, bina tamamlandığında hangi katta olacağı başta olmak üzere binadaki yeri belirli oluyor.

3. Binanın yapılacağı arsa ile ilgili tapu kayıtlarının incelenmesi ve belediyenin imar planına uygun olup olmadığının teyit edilmesine de dikkat etmelisiniz. Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için kanuni açıdan uygunluğu kadar, sözleşme aşamasında kararlaştırılan bağımsız bölüm sayısının da gerçekleştirilebilir olması gerekiyor.

4. Topraktan ev almanın risklerinden biri de binanın ve dolayısıyla dairenin teslim edilme tarihi. Bu sebeple müteahhitle anlaşma yaparken, teslim tarihine dikkat etmelisiniz.

5. Bu tür konut satın alırken dairenin yer alacağı binanın inşaatı tamamlandığında, nasıl bir daireye sahip olacağınıza dair tüm detaylar sözleşmenizde yer almalı. Söz konusu detaylar arasında dairenin metrekaresi, yerleşim planı, cephesi, katı, sahip olacağı oda ve banyo sayısı gibi bilgiler sıralanabilir.

 


BENZER YAZILAR