Türkiye dijital dönüşümde söz sahibi olabilir

Yazıyı paylaş:

“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.comun CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek, Veri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin dijital dönüşümde EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi birincisi olduğuna vurgu yaparak, tersine beyin göçü ile dijitalleşme devriminde daha da önemli bir oyuncu olacağımıza dikkat çekti.

Gayrimenkulde bilgi ve verinin değerini öne çıkaran çalışma ve projeleriyle dikkat çeken Zingat.com, Veri Zirvesi’nde yerini aldı. Dijital dönüşümün önemli hareket noktası olarak tanımlanan “veri” ile birlikte yaşanan dijital dönüşümün etkilerinin konuşulduğu zirvede, müşteri merkezli şirketler için veri analizinin değer katan uygulamalarına da değinildi.

 

“Gayrimenkulde veri analizi karar süreçlerini etkiliyor”

Veri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada gayrimenkul dünyasında verinin sahip olduğu role değinen Zingat CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek şunları söyledi:

“Gayrimenkul sektörü bugün dünyanın en büyük nakit akışının döndüğü varlık sınıfını oluşturuyor. Neticede barınma temel ihtiyaçlar piramidinin en altında yer alıyor. İnsanlar gayrimenkul yatırımı yaparken ‘Ev alsam mı, kiralasam mı?’, ‘Nereden ev almalıyım?’ gibi pek çok sorunun yanıtını arıyor. Bu sorulara yanıt ararken de verilere dayalı analiz çıkarmak gerekiyor. Burada karşımıza açıklanabilir yapay zekâ kavramı çıkıyor. Çünkü veri, diğer sektörlerde olduğu gibi gayrimenkulde de karar verme süreçlerini etkiliyor. Bu nedenle Zingat.com olarak kurulduğumuz günden itibaren veriye büyük önem verdik. Sektörün Bakanlık onaylı ilk Ar-Ge Merkezi’ne sahibiz. TÜBİTAK onaylı projelere imza atıyoruz. Gayrimenkul sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi ve güven unsurlarını veriyi kullanarak, analiz ederek, işleyerek herkes için fayda sağlayacak hale getirme konusundaki kararlılığımız nedeni budur.”

 

“Tersine beyin göçü ile Türkiye dijital devrimde söz sahibi olabilir”

Türkiye’nin dijital dönüşümde büyük bir atılım içinde olduğuna dikkat çeken Mehmet Erkek, Dell Technologies’in 2016 yılından bu yana her iki yılda bir gerçekleştirdiği ve son olarak 2018’de açıklanan Dell Dijitalleşme Endeksi’nin sonuçlarını aktardı.

“Dünya çapında 4 bin 600 firmayı kapsayan ve ülkelerin dijital geleceğe ne ölçüde hazır olduğunu inceleyen Dell Dijitalleşme Endeksi’ne göre Türkiye, EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi’nde birinci sırada yer almayı başardı. Dünyada ilk iki sırada ise Hindistan ve Brezilya var.” diyen Mehmet Erkek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Türkiye dijitalleşme devrimini yakalamış durumda. Özellikle bankacılık ve telekom sektörlerindeki ilerleme ile gelişmiş birçok ülkeden daha ilerideyiz. Ancak bu alanda başta Avrupa olmak üzere farklı bölgelere beyin göçü kaybı yaşıyoruz. Beyin göçünü tersine çevirmek için devletin desteğini daha çok alabilirsek, ülke olarak dijitalleşme devriminde rekabet gücümüzü artırabilir ve önemli bir değerin parçası olabiliriz.” şeklinde konuştu.

 

 


BENZER YAZILAR