Türkler neden en çok Almanya’da ev alıyor?

Yazıyı paylaş:

JLL Türkiye Yurt Dışı Yatırım Danışmanı Erhan Happani, jll.com.tr adresinde yayımlanan yazısında Türklerin alternatif gayrimenkul yatırımlarında dünyayı keşfetmeye devam ettiğine değinerek, önemli bilgiler paylaştı.

Peki Türkler yurt dışında en çok hangi 5 ülkede gayrimenkul yatırımı yapıyor? Bu 5 ülke arasında neden Almanya daha çok tercih ediliyor? Almanya’da emlak yatırımı yapmanın avantajları neler?

 

Yurt dışında gayrimenkul yatırımı

İşte JLL Türkiye Yurt Dışı Yatırım Danışmanı Erhan Happani’nin, jll.com.tr’de yayımlanan “Türkler için yurt dışında da ‘Garanti’ yatırımın adı: Gayrimenkul” başlıklı yazısı…

“Yeni dünyada teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler, insanları yatırım arayışlarında farklı önceliklere yönlendiriyor. Bu arayışların sonucunda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en eski yatırım enstrümanlarından gayrimenkul yatırımları ön plana çıkıyor

‘Yeni Dünya’da teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler, insanları yatırım arayışlarında farklı önceliklere yönlendiriyor. Bilişim dünyasında bir şirkete yatırım yaparak risk sermayesi amacıyla hareket edilmiyorsa veya finansal araçlarla yatırım noktasında konumlanmak arzu edilmiyorsa, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en eski yatırım enstrümanlarından olan gayrimenkul yatırımları öne çıkıyor.

Bilindiği üzere toplumun her sınıfından her ailenin ve her bireyin bir ev alma arzusu hayatın her döneminde mevcut. Bu konuda aileler ve bireyler kendileri ve çocukları için alınacak bir evin gelecek noktasında iyi bir yatırım ve kendisinden sonraki nesillere aktarılacak önemli bir varlık olduğunu düşünüyor.

İnsanlar yatırım sepetlerini aynı sınıftan enstrümanlara sıkıştırmış olabiliyor. Bu sınıflar sadece altın, döviz, hisse senedi, devlet tahvili gibi finansal araçlar olabildiği gibi sadece aynı şehirlerde bir tarla, arsa, birkaç farklı ev veya lojistik, ofis binası gibi ticari gelir getiren gayrimenkul sınıfları da olabiliyor.

 

Türkler, alternatif gayrimenkul yatırımlarında dünyayı keşfetmeye devam ediyor

Gayrimenkul noktasında Türklerin ikinci, üçüncü yatırımları, hatta yatırımlarının çeşitlendirilmesi adında bakıldığında gelişmiş ülkelerin ana şehirleri listenin başında yer alıyor. Yatırım eğilimleri arasında ise Amerika’da New York, Miami, Los Angeles; İngiltere’de Londra, Almanya’da Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Portekiz’de Lizbon, İspanya’da Barcelona ve Madrid öne çıkıyor.

 

Yurtdışından konut alırken nelere dikkat etmeli?

 

Özellikle Euro bölgesinde finansal enstrümanlar kapsamında Euro bazında iyi getiriler sağlamak çok mümkün değilken, Berlin veya Frankfurt’tan bir konut aldığınızda yönetim şirketleri size yüzde 3-3,5 (Euro bazında) getiri oranı garantisi veriyor. Bu kira getirisi garantisi birçok yatırımcı için son derece çekici bir araç.

Sepeti dengelemek ve risk primini belirli bir noktaya çekebilmek için gayrimenkul yatırımları her zaman doğru bir adres. Düşük risk-iyi bir getiri çemberinde doğru lokasyonlar hedeflendiğinde yatırımcılar son derece karlı sonuçlar elde edebiliyor.

 

Getiri oranları devlet tahvilinden yüksek

Özellikle Euro bölgelerinde yatırım aracı olarak gayrimenkulün tercih edilmesinin temel sebebi diğer yatırım araçlarına göre getirisinin yüksek olabilmesi. Bu kapsamda yatırımdan çıkış süresi denk olan 10 yıllık devlet tahvilleri ve gayrimenkul yatırımları karşılaştırabilir. Örnek verecek olur isek Almanya’da 10 yıllık hükümet tahvilleri yüzde 0,54 faiz veriyor. Avrupa’nın şu andaki, kriz ile en karşı karşıya olan ülkelerinden biri olan İtalya’da 10 yıllık getiri ise yüzde 3,3 seviyelerinde. Yani bugün 1 milyon Euro’ya bir İtalyan devlet tahvili alsanız yıllık getirisi 33 bin Euro iken; Berlin’den veya Frankfurt’tan bir ev almanız durumunda garanti veren şirketler ile getiriniz yüzde 3-3,5 oluyor (yıllık 30-35 bin Euro civarı).

Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımında ilgisinin Almanya’ya yoğunlaşmasının en önemli sebeplerinden biri de son 5 yılda bu ülkede gayrimenkul değer artışının sürekli gelişen bir trende sahip olması. Anapara artışı ve yıllık getiri toplandığında 2009 yılından beri rakiplerinden ayrıştığı gözlemlenmektedir. Biz de JLL Türkiye yurt dışı yatırım danışmanları olarak 6 ülkede aktif konut satışının yanı sıra özellikle Almanya’daki fırsatları yakından takip ediyoruz.”

 

Konut projelerini Körfez yatırımcısıyla buluşturan işbirliği

BENZER YAZILAR