Üniversite tercihi yaparken emlak işletmelerine danışın

Yazıyı paylaş:

Altın Emlak, YKS sınav sonuçları açıklandıktan sonra üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçları, hangi daireleri kiralamayı tercih ettikleri ve emlak geliştiricilerin yöneldiği özel yurtlar ile ilgili bir bülten yayınladı.

Yeni üniversiteye yerleşecek adaylar için yurt kapasiteleri çok yetersiz. Bu nedenle öğrenciler özellikle düşük metrekareli ve mümkünse eşyalı kiralık daire arayışında oluyor. Üniversiteye yakın yerlerde kira bedelleri yüksek olabiliyor. Öğrencilerin tercih kararlarını netleştirmeden önce profesyonel emlak işletmelerinden destek almalarında fayda var.

İstanbul’da üniversite yakını kiralık daire ilanları için tıklayın!

 

Yurtlar yetersiz, öğrenciye kiralık eşyalı evler tercih sebebi

YKS sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında adaylar tercihleri için araştırmalarını yapmaya başladı. Sınavı geçerli sayılan 2 milyon 390 bin 188 aday için tercih işlemleri ise 29 Temmuz tarihinde sona eriyor. Geçen yılki yerleştirme sonuçlarında 1 milyon 206 bin 811 kişi tercih yapmıştı.

Tercih yaparken önemli önceliklerden biri de barınma. Yeni üniversiteye yerleşecek adaylar için yurt kapasiteleri çok yetersiz. Bu nedenle öğrenciler özellikle düşük metrekareli ve mümkünse eşyalı kiralık daire arayışında oluyor. Üniversiteye yakın yerlerde kira bedelleri yüksek olabiliyor. Öğrencilerin tercih kararlarını netleştirmeden önce profesyonel emlak işletmelerinden destek almalarında fayda var.

 

Eskişehir’de üniversite yakını kiralık daire ilanları için tıklayın!

 

7 milyon 740 bin üniversiteli var

Birçok şehirde öğrenci yurt kapasitelerinin yetersiz. 2018-2019 öğretim yılı yükseköğretim istatistiklerine göre ön lisansta 2 milyon 829 bin 430, lisansta 4 milyon 420 bin 699, yüksek lisansta 394 bin 174 ve doktora programlarında 96 bin 199 öğrenci olmak üzere toplamda 7 milyon 740 bin 502 kişi üniversiteli var. Bu sene üniversiteye başlayacak olanlar ile öğrenci sayısı daha da artış gösterecek.
Kredi yurtlar kurumunun ise 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla 81 il ve 239 ilçeyle birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere 777 yurdundaki kapasite ise sadece 689 bin. Bu nedende şimdiden emlak işletmelerine kiralık daire talepleri gelmeye başladı.

 

İzmir’de üniversite yakını kiralık daire ilanları için tıklayın!

 

Öğrenciler hangi evleri kiralıyor?

Altın Emlak’ın yayınladığı bültende de belirtildiği gibi üniversite öğrencilerinin POI (Point of Interest – Önemli Noktalar) bakış açıları farklı.

• Farklı üniversiteleri tercih edenler, ortak ulaşım noktalarında konaklamayı tercih ediyorlar.

• Metro ve metrobüs gibi toplu taşıma araçları ile nasıl erişim sağlayabileceklerini merak ediyorlar.

• Merkezlerden çok uzaklaşmadan, sosyal çevre ve fiyat kriterlerine bakıyorlar.

• Giriş hatta bodrum katlardaki küçük metrekareli daireler öğrenciler için öncelikli tercih.

• Eşyalı daireler ise öğrencilere daha hızlı kiraya veriliyor. Hatta bazı ebeveynler küçük metrekareli daire satın alarak, çocuklarının uzun eğitim hayatlarında kira ödememeyi ve ilerde değer artış kazancı sağlamayı düşünüyor.

Emlak geliştirmede özel yurtlar öncelikli

Türkiye’de artan öğrenci nüfusuna bağlı olarak yurt ihtiyacının her geçen gün arttı. Artan öğrenci ve üniversite sayısı, yatırımcı ve geliştiriciler için özel yurtları ön plana çıkarttı. Özellikle birçok imkanı içinde bulunduran yurt yatırımları, çok kısa amortisman sürelerinde yüksek gelir sağlıyor. Özellikle devlet yurtlarının az olduğu, kiraların yüksek olduğu illerde özel yurt yatırımları devlet teşviki ile de çok daha avantajlı hale geldi. Altın Emlak da birçok yatırımcısını doğru lokasyonlara yönlendirdiğini belirtiyor.

 


BENZER YAZILAR