Uygun fiyatlı daire kiralamanın püf noktaları

Yazıyı paylaş:

Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için ev-iş yeri-sosyal hayat üçgeni içinde kalan bir kiralık daire en ideali… Kimileri çalıştığı yere yakın fakat nispeten daha pahalı bir evi tercih edebiliyor, ulaşım masrafını en aza indiriyor. Kimileri de daha düşük fiyatlı kiralık ev için iş yerine uzak fakat daha ekonomik olduğunu düşündüğü bir ilçede yaşıyor.

Elbette kiralık daire arayanlar için en önemli kriter, evin kira fiyatı. Fiyatın ev için ayrılan bütçeyi geçmemesine dikkat edilirken; evin sunduğu ulaşım kolaylığı, masrafsız ve taşınmaya hazır olması gibi avantajlar ile yüksek aidat bedeli, istediği büyüklükte olmaması, otoparkının bulunmaması gibi dezavantajlar arasında bir karar vermek zorunda kalınıyor.

 

Kiraladığınız daire gerçekten uygun fiyatlı mı?

İşte uygun fiyatlı kiralık daire seçmenin püf noktaları…

1) Mahalle seçmek, komşu seçmektir

• En önemli kriter, kiralık dairenin hangi ilçede, hatta hangi mahallede bulunduğu? Bir başka deyişle, yeni komşularınız kimler olacak?

• Eğer bir yeni konut projesinden daire kiralamayı düşünüyorsanız, mahallenin sizin için önemli bir kriter olmadığını düşünmeyin.

• Dilerseniz “Ev alacaklar için komşu seçme rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.

 

2) Dairenin bulunduğu binaya odaklanın

• Tam aradığınız gibi bir kiralık daireyi, tam da istediğiniz yerde buldunuz. Dairenin oda sayısı, büyüklüğü de aradığınız gibi…

• Siz yine de dairenin bulunduğu binanın durumunu incelemeyi ihmal etmeyin.

• Binanın yaşını ve yakın zamanda yenilenme ihtimalinin bulunup bulunmadığını öğrenin.

3) Gerçekten masrafsız daire mi?

• Yeni boya badana yapılmış olması, o evin masrafsız olduğu anlamına gelmiyor.

• Siz iyisi mi mutfak ve banyo dolaplarını, tesisatı, tavanları, kapıları kontrol edin. Küçük tamiratlar bazen üst üste eklendiğinde büyük masraf kalemlerine dönüşebiliyor.

• Küçük bir not: Binaya ait bir otopark yoksa, arabanız için park yeri bulmak ve aylık park ücreti vermek zorunda kalacağınızı unutmayın.

4) Aylık aidat ne kadar?

• Yeni konut projelerinden birini tercih edeceksiniz, aidat bedeli ilk öğrenmeniz gereken yanıtların başında gelmeli… Tabii ki yeni konut projeleri havuzdan spor salonuna, özel güvenlikten çocuk oyun alanlarına kadar pek çok sosyal donatıya sahip.

• Artık sadece markalı konut veya sitede kiralık ev aidatları konuşulmuyor, tüm kiralık konut tipleri için aidat bedeli kiralama kararında son derece etkili oluyor. Bu nedenle, aidat miktarını ve en son hangi zaman aralıklarında, ne oranda artış yaşandığını öğrenmeyi ihmal etmeyin. Hatırlatmakta fayda var; bilindiği gibi aidatlar kira bedelini geçemez.

 

5) Doğru fiyata daire kiralıyor muyum?

• Sıra kiralama işlemiyle ilgili bir sözleşme yapmaya geldiğinde, emlak sitesi Zingat.com’un şehrinizdeki ortalama kira fiyatlarını da içeren Emlak Raporu sayfasını incelemek, ev için değerine uygun kira ödeyecek olup olmadığınızı teyit etmenizde size fayda sağlayacaktır.

 

En güncel kiralık konut ilanları için hemen tıklayın!


BENZER YAZILAR